Що говорять в банку

  • Банк виконає всі необхідні дії щодо внесення застави згідно з вимогою Вищого антикорупційного суду.

  • «Писарук буде і надалі працювати на посаді голови правління Райффайзен Банку Аваль», — зазначив голова наглядової ради банку Мартін Грюль.

Зазначимо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура наполягала на утриманні під вартою з альтернативою внесення застави в 30 млн гривень, однак суд відпустив Писарука під заставу в розмірі 5 млн гривень.

У чому звинувачують Писарука

  • За версією слідства, Писарук допоміг власнику Віейбі Банку Олегу Бахматюку отримати 1,2 млрд грн кредиту під заставу майна. При цьому вартість майна за оцінкою завищили до 1,8 млрд грн за реальної його вартості 72,62 млн грн.
  • Писарук нібито задіяв головне управління НБУ по Києву та області, яким на той момент керував член Ради НБУ Микола Каленський.

Читайте також: Суд відправив члена Ради НБУ під домашній арешт

  • Каленського звинувачують у тому, що він погодився видати кредит, хоча нібито знав, що оцінка майна завищена. Відомо, що гроші, отримані від НБУ, виводилися з банку, в тому числі на «мертвих душ», вважає слідство.

Сам Писарук заявив слідству, що всі процедури з видачі стабілізаційного кредиту VAB Банку були проведені з повним дотриманням законодавства.

Кого ще звинувачують

  • 11 листопада НАБУ заявило про затримання 8 осіб за підозрою в заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Нацбанком у 2014 році ПАТ «Віейбі Банк».

Читайте також: Офіційно від НАБУ: Затримано колишні і діючі посадові особи НБУ та VAB Банку

  • Серед підозрюваних – колишній перший заступник голови НБУ Олександр Писарук, колишній директор Генерального департаменту банківського нагляду; колишній в. о. начальника управління НБУ по р. Києву і Київській області, також колишні чиновники Віейбі Банку: голова наглядової ради, заступник голови правління банку і троє посадових осіб приватних компаній, пов'язаних з бенефіціарними власниками Віейбі Банку.

Читайте також: Гонтарєва назвала «терором» затримання колишнього заступника