Що думають українці про нові закони

Дві третини опитаних підтримують запровадження механізму кешбека і створення програми, яка дозволить сплачувати всі податки в смартфоні.

Більше половини підтримують ініціативи влади розширити сферу застосування касових апаратів (PPO), ввести великі штрафи для бізнесу, якщо товар будуть продавати без чека.

Читайте також: З карткою або без: У податковій пояснили, чи потрібен РРО для безготівкових розрахунків

Близько 40% виступають за ліквідацію податкової міліції та створення Бюро фінансових розслідувань, введення одноразового декларування (за ставкою 9-10%), а також окремого податку для IT-підприємців.

Хто не підтримує зміни

Водночас підприємці — ті, у кого є власний бізнес або хто хоче його відкрити, здебільшого не підтримують кешбек, штрафи та обов'язкові РРО.

Половина опитаних вважають, що розширення застосування PPO дозволить навести порядок в податковій сфері. 38% вважають такий крок утисками малого підприємництва.

Що українці думають про податки

74% респондентів переконані, що посилений контроль за сплатою податків піде на користь економіці України.

68% вважають, що своєчасна сплата податків забезпечить їм гідну пенсію в майбутньому. Стільки ж опитаних підтримують жорстку кримінальну відповідальність за несплату податків.

При цьому не менше двох третин наших громадян переконані, що податки в Україні дуже високі. Примітно, що такої думки дотримуються переважно ті, у кого є власний бізнес.

Серед цієї категорії опитаних найменшою підтримкою користуються введення жорсткої кримінальної відповідальності за несплату податків, і думка, що своєчасна сплата фіскальних зборів забезпечує гідну пенсію.

Читайте також: Що чекає на ФОПів: закон про РРО вступить в силу через півроку

47% громадян вважають, що основну частину податків потрібно насамперед спрямовувати у соціальну сферу (медицина, освіта, пенсії, субсидії), 39% — на розвиток економіки та інфраструктури.

Понад 70% переконані, що потрібно збільшувати розмір податків для олігархів і великого бізнесу. Такий же відсоток респондентів підтримує те, щоб зменшити або залишити на колишньому рівні податки для малого і середнього бізнесу (ФОП). При цьому половина респондентів знають суму податків, яку сплачують щомісяця державі, а 30% — не знають.

38% учасників дослідження відзначили, що хотіли б зайнятися власною справою, 10% стверджували, що вже мають бізнес, а половина не бажають ставати підприємцями.