Перспективний ринок

За підсумками минулого року на ІТ галузь припадало 4% ВВП України, а зрости цей показник через кілька років може до 6-7%. Такі прогнози давав міністр економіки минулого уряду Степан Кубів.

Значна частина фахівців галузі працює як фізичні особи підприємці. Як повідомляв Мінюст, за підсумками 2018 року кількість ФОПів, задіяних у сфері IT, становила 154 тис. — зростання за рік сягало 23%.

Найчастіше фізичні особи підприємці, які працюють у галузі ІТ, проживають у Києві та області, а також Харківській і Львівській областях. Переважна більшість ІТ-ФОПів зареєстровані за КВЕДом «комп’ютерне програмування» (102 тис. спеціалістів). Менш популярні «консультування з питань інформатизації» та «оброблення даних»: 24 тис. та 19 тис. відповідно.

Значна кількість підприємців, які працюють у цій сфері, а також їхні високі доходи (в залежності від кваліфікації до $10 тис. на місяць і більше) привертають до галузі особливу увагу банків. Ряд установ розробили спеціальні пакети послуг для ФОП, які працюють у сфері ІТ. «IT-галузь у нас виділена в окремий strategy stream, якому ми приділяємо величезну увагу», — розповіла «Мінфіну» керівник з розвитку продажів у сфері ІТ Альфа-Банку Україна Інна Астахова.

До кого звертатись

«Мінфін» проаналізував пакети послуг для ІТ-підприємців  у банках, що є лідерами за обсягом коштів клієнтів. Звісно, якщо в установи немає спеціальної програми обслуговування IT-спеціалістів, ми її виключали з дослідження, та розглядали пропозиції наступного банку у ренкінгу.

Як виявилось, із десяти найбільших банків спеціальний пакет послуг для ІТ-шників не підготували лише 2 державні фінустанови: Укргазбанк та Укрексімбанк. А ось пакет «Моя тема» від Ощадбанку можуть оформити працівники сфери IT та деякі інші категорії громадян, які ведуть незалежну професійну діяльність. 

До нашої переліку банків увійшли представники другої десятки за обсягом коштів клієнтів, які у своєму арсеналі мають спеціалізовані програми: Південний, Кредобанк і Банк Восток.

Звісно ІТ-підприємець може звернутись не лише до тих установ, які мають спеціальні програми. Адже ніхто не забороняє користуватись «звичайним» рахунком для ФОП. 

Детальніше з пакетами для всіх ФОПів можна ознайомитись у іншому дослідженні. У цьому ж матеріалі редакція виокремила лише ті пропозиції банків, які стосуються саме ІТ-шників, і не розповсюджуються на інших підприємців.

Майже всі банки, які потрапили до нашого огляду, намагаються додати приставку IT до назви свого рахунку, або використати якесь слово, що підкреслює «спеціалізацію» пакету послуг (наприклад пакет Coder від ПУМБ).

Тарифи на обслуговування

Тарифи на ряд ключових послуг у всіх банках майже не відрізняються. Єдині, хто бере плату за відкриття рахунку – Альфа-Банк та Банк Восток: 1 та 20 грн. відповідно, хоча і цю плату можна вважати символічною. У всіх інших фінустановах вона взагалі відсутня.

Деякі банки відмовляються і від плати за обслуговування таких рахунків або ж дозволяють уникнути комісій в разі здійснення певної кількості операцій чи при певному обороті коштів. Найчастіше фінустанови встановлюють плату за обслуговування рахунку в межах 50 грн. – таких із нашої десятки відразу чотири. Найвищу ж плату просить Кредобанк – 119 грн. на місяць. Однак він дозволяє не платити цю суму, якщо на рахунку не було активності протягом місяця.

Не надто відрізняється і комісія за платежі на рахунки в інших банках та за перекази на карти фізичних осіб від інших банків. Як правило, це 2-3 грн. Кілька платежів на місяць більшість установ дозволяють проводити безкоштовно, а у Приватбанку та Альфа-Банку не треба платити за бюджетні платежі. Всі платежі для ІТ-шників зробили безкоштовними у Кредобанку. А ось Південний бере 0,2% від суми переказу — мінімум 5 грн., а максимум 500.

Умови обслговування ФОП у сфері ІТ

Банк Програма Плата за відкриття Щомісячна комісія за обслуговування Платіж в інший банк через інтернет-банкінг Кількість безкоштовних платежів на місяць Переказ на карту фізособи іншого банку Комісія за зарахування коштів на власну карту фізособи Карта пов'язана безпосередньо з рахунком
Приватбанк IT Expert 0 грн. 50 грн. 3 грн. Всі бюджетні платежі 3 грн. Від 0 до 0,35%*** Так
Ощадбанк Моя тема 0 грн. 99 грн. (0 грн. за відсутності операцій), з 01.12.19 — 149 грн. 2 грн. 7 0,1%  ( мін. 10 грн., макс 200 грн.) 0% Ні
Райффайзен Банк Аваль BenefIT 0 грн. 40 грн. 3 грн. Немає 3 грн. 0% Ні
Альфа-Банк Digital IT 1 грн. 50 грн. 3 грн. Всі бюджетні платежі 3 грн. 0% Так
ПУМБ Coder 0 грн. 49 грн. 2 грн. 5 2 грн. 0% Ні
Укрсиббанк IT Підприємець 0 грн. 20 грн. (якщо на рахунку була активність) 2 грн. Немає 2 грн. Від 0,5 до 2%*** Ні
ОТП Банк IT Smart 0 грн. 0 грн. (120 грн. за відсутності операцій) 1,5 грн. 5 5 грн. 0% Ні
Креді Агріколь Банк IT Professionals 0 грн. 0 грн. (у разі проведення 10 операцій на місяць) 2 грн. 5 2 грн. 0% Ні
вденний IT Developer & Freelance 0 грн. 50 грн. 0,2% хв. 5 грн., макс 500 грн. Немає 0,2% хв. 5 грн. 0% Ні
Кредобанк Підприємець IT 0 грн. 119 грн. (якщо на рахунку була активність) 0 грн. якщо не було активності 0 грн. Немає 0 грн. 0,10% Ні
Восток IT-фахівець 20 грн. 0 грн. 0 грн. Немає 0,5 % (20 хв. грн. макс. 500 грн.) 0,30% Ні

* В залежності від тарифу карти

Як зняти кошти

Із десяти банків лиши 2 пропонують клієнтами отримати карту, яка напряму прив’язана до рахунку. Це Приватбанк та Альфа-Банк. Такий сервіс зручний, адже скористатись коштами можна, не переказуючи їх на іншу карту, відкриту на фізичну особу.

Водночас знімаючи готівку з картки ФОПа слід пам’ятати про досить значну комісію. Наприклад, у Приватбанку та Альфа-Банку комісія складає 0,8%. Не встановлює комісій за зняття коштів з такої карти лише Креді Агріколь.

Для того, щоб уникнути переплат можна переказувати кошти на свою карту, відкриту для фізичної особи. Тим більше, що у ряду банків такі карти передбачені пакетом послуг.

Наприклад, у Альфа-Банку при відкритті рахунку Digital IT, підприємець безкоштовно отримує преміум пакет «Рlatinum Вlack +» (звичайна його вартість становить 1200 грн. на рік). До нього входять відразу три преміальні карти. Переказ коштів на них выдбувається без комісії, пояснює Інна Астахова, і так само без додаткових витрат відбувається зняття готівки в усіх банкоматах по Україні та світу.

До пакету послуг IT Smart від ОТП входить карта для фізичної особи преміального класу Visa OTP Tickets Travel Card. Вона так само передбачає зняття готівки у всіх банкоматах по Україні без комісії, а також має всі інші переваги преміальної карти.

Наприклад пропозиції і ОТП, і Альфа-Банку передбачають відвідання Lounge-зон в аеропортах, безкоштовне пакування багажу в Борисполі, знижки на Uber за проїзд до київських аеропортів тощо. При цьому, зазначають у Альфа-Банку, їхній пакет дозволяє користуватись перевагами платинових карт і MasterCard, і Visa – адже клієнт отримає обидві без додаткових витрат за їхнє обслуговування.

Так само карткові пакети обох банків дозволяють отримувати кешбек за здійснення платежів карткою.

Розробляють банки і сервіси для спрощення доступу до коштів та економії часу. Так в ОТП для підприємців доступна послуга договірного списання, при якій кошти з поточного рахунку ФОП автоматично перераховуються на рахунок фізичної особи.

В інших банках так само можна додатково відкрити картку для фізичної особи. Однак за переказ коштів на неї часто передбачена комісія. Найвищі ставки в Укрсиббанку: в залежності від обраної картки від 0,5 до 2%. Немає додаткових виплат за переведення грошей на власну карту у Райффайзену, ПУМБ і Південного. Однак потрібно звернути увагу, чи немає комісії за зняття готівки за тією картою, яку ви оберете.

Наприклад, переказ на приватівську карту «Універсальна» відбувається безкоштовно, а ось за зняття власних коштів треба віддати 1% від суми.

Валютні операції

Часто ІТ-спеціалісти працюють із закордонними компаніями-замовниками, які розраховуються з ними у валюті. Враховують це і банки. Переважна більшість з них передбачає безкоштовне відкриття додаткового валютного рахунку. Єдине виключення – Укрсиббанк, який просить за це 20 грн. на місяць.

Розмісти валютний депозит зі ставкою до 5,5% річних та отримай додатковий бонус від «Мінфіну»

Для того, щоб валюта була переведена на рахунок підприємець має надати банку документи, що підтверджують співпрацю з компанією-нерезидентом. Процедуру зарахування фінустанови намагаються максимально спростити. Наприклад, в ОТП і Альфа-Банку достатньо подати інвойс (рахунок-фактуру), а от договір з нерезидентом і акт виконаних робіт показувати не потрібно.

Приватбанк передбачає автоматичне зарахування виручки від ряду міжнародних ІТ-компаній (Google, Apple, Upwork тощо). Лист про договір-оферту треба надати лише для отримання коштів вперше.

Вартість валютних операцій

Банк Додаткова плата за валютний рахунок Комісія за конвертацію валют
Купівля Продаж
Приватбанк 0 грн. - -
Ощадбанк 0 грн. 0,10% 0,01%
Райффайзен Банк Аваль 0 грн. 0,50%* 0,05-0,15%**
Альфа-Банк 0 грн. - 0,10%
ПУМБ 0 грн. 0,40% 0,15%
Укрсиббанк 20 грн. 0,10% 0,10%
ОТП Банк 0 грн. - 0,15-0,35%*
Креді Агріколь Банк 0 грн. 0,30% 0,10%
Південний 0 грн. 0,20% 0,20%
Кредобанк 0 грн. 0,50% 0,25%
Восток 0 грн. 1,50% 1,00%

* При покупці до $ 100 тис. Для більших сум комісія від 0,25 до 0,35%

** Залежить від дати продажу. На третій день після укладення угоди — 0,05%, на наступний день або день угоди — 0,15%

* Залежить від дати продажу. СПОТ (через день після зарахування) — 0,15%, «завтра» — 0,25%, «сьогодні» — 0,35%

В разі потреби зняти гривню, банк конвертує валюту у гривню. ОТП пропонує за запитом клієнта зробити цю процедуру автоматично. Відповідно до вимоги клієнта банк завжди продаватиме або всю валюту, або якийсь відсоток.

Більшість фінустанов стягують комісію за конвертацію валюти. Повністю вона відсутня тільки у Приватбанку. Альфа-Банк та ОТП не стягують комісію при купівлі валюти, але передбачають її за продаж.

Читайте такожЩо влада пропонує IT-індустрії

Комісія за продаж валюти, як правило, знаходиться в межах 0,1-0,2%. Хоча деякі установи встановили вищу плату: у Кредобанку 0,25%, а найбільша комісія у Банку Восток – 1%.

Писарев Олексій