Чому саме зараз

Наголошується, що центробанк знизив ставку у межах механізму середньострокового кредитування (MLF) вперше з початку 2016 року.

Мета зниження — підтримати економіку, що страждає від ослаблення попиту в країні і за кордоном.

Раніше центробанк Китаю повідомив, що позичив фінансовим установам 400 млрд юанів ($56,92 млрд), що трохи менше пакету кредитів MLF на суму 403,5 млрд юанів.

Читайте також: Китай vs США: Україну зачепило рикошетом

Аналітики вважають, що зниження ставки, нехай і скромне, може бути ознакою того, що кроки центробанку Китаю стають попереджувальними. Також, на їхню думку, регулятор прагне послабити побоювання інвесторів про те, що більш висока інфляція завадить йому прийняти нові заходи стимулювання.

Раніше повідомлялося

  • 31 жовтня ФРС США знизила процентну ставку на 0,25 процентного пункту, до діапазону від 1,5% до 1,75% річних. До цього ставка була знижена на 0,25 п. п. до 2-2,25% вперше з 2008 року.
  • Правління Національного банку України 24 жовтня прийняло рішення знизити облікову ставку з 16,5% до 15,5% річних. Як пояснив голова НБУ Яків Смолій, Нацбанк продовжує цикл пом'якшення монетарної політики, оскільки бачить стійку тенденцію до уповільнення інфляції до цілі 5%.

Читайте також: Чому НБУ «повільно» знижує облікову ставку