Що пропонують депутати

Законопроект пропонує комплексно удосконалити національне законодавство у сфері фінансового моніторингу.

Що дає новий законопроект. Роз'яснення Мінфіну

Завдяки новому законопроекту під пильним наглядом контролюючих органів будуть фінансові операції олігархів, корумпованих чиновників, великого бізнесу.

«Закон зіпсує життя схемщикам, закриваючи низку законодавчих щілин. В ньому чітко прописані механізми заморожування активів і зупинення фінансових операцій, якщо вони пов'язані з виведенням грошей в офшори, або фінансуванням тероризму», — зазначили в міністерстві.

Чим важливий законопроект

  • Законопроект мінімізує тимчасові витрати для бізнесу: з 17 до 4 зменшується кількість операцій, про які необхідно звітувати суб'єктам первинного фінансового моніторингу (банки, страховики, кредитні спілки, ломбарди, біржі). Відзначається, що звітність буде відбуватися за принципом кейсів.

  • Відбудеться спрощення звітності. Розмір суми фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, збільшуються зі 150 000 грн до 400 000 грн. При цьому строки подання звітності продовжуються з трьох до п'яти робочих днів.

  • Діджіталізація процесів: спрощується доступ до фінпослуг через цифрову ідентифікацію, тобто буде можлива дистанційна верифікація власника операції.

Читайте також: НБУ зробив більш лояльними правила фінмоніторингу

  • Вводяться нові правила при накладенні штрафу на банки. З введенням закону значення буде мати масштабність порушення, а не розмір статутного капіталу.
  • Нововведення підвищать ефективність роботи банків, страховиків і т. д. й захист громадян України.

  • В законопроекті чітко прописані механізми заморожування активів і зупинення фінансових операцій, посилюються вимоги до розкриття кінцевих бенефіціарних власників компаній.

«Прийняття цього законопроекту також дозволить виконати Україні одна з ключових умов для надання ЄС другого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 500 млн євро в 2019 році», — підкреслюють у Мінфіні.

Раніше повідомлялося

  • У серпні НБУ доповнив правила проведення фінмоніторингу.
  • За третій квартал 2019 року НБУ передав Службі безпеки України інформацію про сумнівні операції у 17 банках і двох небанківських фінансових установах на загальну суму понад 17 млрд.