Інвестиційний банкір, фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса розповів «НВ», що відбулося цього тижня в Україні та світі.

Індекс S&P500 побив черговий історичний максимум

Ранок п'ятниці ключової світової індекс початок на позначці в 3037 пунктів. Не рекорд, але дуже високо, особливо якщо враховувати, що цей індекс був у березні 2009 року, всього 10 років тому. Легке розчарування інвесторів пов'язане з основною подією не тільки тижні, але і місяці.

На засіданні ФРС регулятор очікувано знизив ставку на 0,25 процентних пункту до діапазону 1,5−1,75%. У той же час, риторика ФРС вказує, на думку більшості інвестиційного співтовариства, що найближчим часом зниження ставки більше не буде.

На цей раз регулятор не написав, що має намір «належним чином підтримувати зростання економічної активності», як говорив у попередніх заявах. Це засмутило бажаючих не прикручувати краник нескінченних грошей спекулянтів і президента Трампа, який давно наполягає, що ставка повинна бути негативною, а грошей дуже багато.

Читайте також: Британський позитив. Позиції Привату і курс фунта почали зміцнюватися

Триває епопея з Brexit

Британія не змогла вийти до окресленої дати, після чого окреслили іншу. Британський парламент піде на дострокові вибори, які відбудуться 12 грудня. Це будуть перші дострокові вибори майже за 100 років, що додатково підкреслює неординарність події та неприємність, куди загнала країну непродумана афера з референдумом. Здавалося б, тепер вибори перетворюються на другий референдум з Brexit, і варто його прихильникам програти, як історію можна буде відіграти назад. Але знову не все так просто.

З одного боку у вас є консерватори, які носяться з Brexit як дурень з писаною торбою, а з іншого — у вас божевільні ліваки на чолі з комуністом, яких по якомусь непорозумінню зараз називають лейбористами. І шкоди для економіки у разі їх перемоги обіцяє бути не меншим, ніж ефект від Brexit. І ці вибори — той випадок, коли британським виборцям дійсно не позаздриш.

Читайте також: Радикалізм НБУ і сезонний фактор

Український сегмент єврооблігацій трохи знизився за тиждень

найголовнішою подією на ринках, що розвиваються, стали вибори в Аргентині, де вже передбачувано перемогло зло в особі популіста, що тут же змусило місцевий Центробанк ввести валютні обмеження. Щоб люди одразу відчули ефект від свого голосування.

Хоча основний шкоди для аргентинського песо і інвесторів, які вкладали в Аргентину, був нанесений ще пару місяців тому, коли реальність постукала в двері у вигляді соціології. Одним з найбільш постраждалих від реваншу популізму в Аргентині виявився наш старий знайомий з Темплтона, який повірив у свою зірку і втратив мільярди доларів інвесторів.

Зараз в Україні все добре з точки зору макрокартины. Українські єврооблігації залишаються в фаворі, корпоративні позичальники прагнуть використовувати вікно можливостей. Ось-ось ДТЕК виведе на ринок свою компанію альтернативної енергетики, Нафтогаз знову зібрався розміщувати єврооблігації, і навіть державний Укрексімбанк готує випуск, але навіщо йому зараз долари не дуже зрозуміло.

Читайте також:Про оптимізм і курсі гривні

В Україну все ніяк не летить МВФ

Парламент повернув статтю про незаконне збагачення, що прибрало одну з ключових проблем у взаєминах з Фондом. Правда не найскладнішу, адже тема Приватбанку залишається основною для спілкування між інвесторами на кава-брейках. Навіть вже Wall Street Journal вибухнув статтею, що з МВФ проблеми з-за недостатньої жорсткості президента по відношенню до Коломойському.

Ми бачимо класичний випадок, коли для графа Де Ля Фер замало, а для Атоса дуже багато. І якщо західним інвесторам і аналітикам здається, що президент недостатньо жорстокий, то Коломойському вже бачиться, що президент поплутав берега остаточно. Ось так складно подобається всім. І розумієш, чому було так важко одному Труффальдіно з Бергамо.

Читайте також: Співпраця з МВФ підвисає в повітрі

Інвестиційний форум в Маріуполі

В Маріуполь очікувано інвестори не поїхали. Вийшла просто красива телевізійна картинка, на тлі якої добре розводити війська і готувати зустріч в Нормандському форматі. Схоже з'явилася ще одна хочу Путіна, який намагається по максимуму використовувати бажання Зеленського зустрітися з ним, ніби ця зустріч може змінити хід світової історії.

За чутками тепер росіяни хочуть врегулювати ще й газове питання, що в розумінні росіян виглядає як пробачити їм $3 млрд, відмовитися від вимог підписати тривалий контракт і просто дати їм перепочинок, поки вони не добудують свій Північний потік 2.