Минулого тижня на поведінку валютного ринку впливали відразу кілька факторів.

Головними причинами були:

  • Початок виплат державою великих відшкодування ПДВ експортерам;
  • Зниження Нацбанком облікової ставки до 15,5% річних;
  • Активізація скупки валюти великими імпортерами енергоносіїв перед початком опалювального сезону;
  • Зниження активності нерезидентів зі скупки ОВДП на вторинному ринку при повному успіху розміщення облігацій на аукціоні Мінфіну України минулого вівторока;
  • Пожвавлення спекулятивного розгойдування міжбанку зі стриманою реакцією готівкового ринку.

Після напружених торгів 21-25 жовтня з періодичними спекулятивними атаками на гривню, долар виріс з 25,01/25,04 до 25,10/25,13 гривень. На готівковому ринку до вечора минулої п'ятниці котирування продажу американської валюти зупинилися на позначці 25,05 — 25,15 гривень. Хоча ще не так давно вони не перевищували і 24,90 гривень.

Не зовсім вдалий розклад на міжбанку звузив можливості НБУ з поповнення резервів. За тиждень Нацбанк купив всього близько $90 млн. Це вже дуже далеко від вересневих рекордів.

Основними гравцями на міжбанку залишаються: експортери, імпортери, НБУ і нерезиденти. Серйозний вплив на курс протягом дня на міжбанку надають дії нерезидентів за операціями з ОВДП, а також зростання попиту на валюту з боку імпортерів.

Судіть самі. Останнє вдале розміщення облігацій на первинному ринку минулого вівторока на 3,011 млрд гривень зміцнило позиції національної валюти 21-22 жовтня. А млявий інтерес іноземців до вторинного ринку в останні три дні тижня призвів до зростання долара понад психологічний поріг в 25 гривень. Ослабленню гривні також сприяли зростання попиту на валюту з боку імпортерів і низькі обсяги продажів експортерів. Тож до кінця 25 жовтня котирування закріпилися на позначці 25,10/25,13.

Враховуючи, що обсяги куплених нерезидентами ОВДП швидкими темпами наближаються до 100 млрд гривень в еквіваленті — вплив цього фактора на поведінку українського валютного та ресурсного міжбанку тільки посилюється.

Читайте також: Чотири причини, за якими нерезиденти можуть почати виводити гроші з ОВДП

Найближчим часом боротьба між інтересами інвесторів, яким потрібна максимально висока дохідність ОВДП, і уряду, який хоче максимально знизити вартість обслуговування таких запозичень, загостриться. Цьому сприятимуть спроби Мінфіну зменшити дохідність за розміщуваними паперами, зниження облікової ставки НБУ в кінці жовтня на 1 % до 15,5% річних, а також заяви чиновників про плани подальшого активного розміщення ОВДП.

Періодично нерезиденти можуть суттєво впливати на курсоутворення на міжбанку. І відігравати, таким чином, зниження дохідності своїх портфелів через курс.

Такі нерезидентські «ігри» періодично роблять заручниками ситуації на торгах та місцевих імпортерів з експортерами. Останні змушені вже підлаштовуватися під курсовий «диктат» нерезидентів та їх ситуативні інтереси за курсом.

Інвестиції з заставними гарантіями: 15% річних плюс бонус від «Мінфіну»

При слабкості та малооб'ємності українського міжбанку, в протистоянні спекулятивним валютним ралі зростає роль оперативного втручання Нацбанку. Регулятор повинен не тільки викуповувати надлишки долара на торгах для поповнення ЗВР, що він робить з великою охотою. Йому також необхідно продавати валюту, щоб не дати спекулянтам і частині нерезидентів розгойдати курс в потрібну їм сторону. Друге ми спостерігаємо з боку Нацбанку набагато рідше і не завжди в потрібних обсягах.

Що вплине на курс цими днями

Цього тижня поведінка учасників ринку і курс буде залежати від наступних факторів:

1. Календарний фактор — завершення звітного періоду і початок наступного. З понеділка клієнти почнуть закривати свої валютні зобов'язання перед завершенням місяця, що поступово збільшить статистику торгів. У п'ятницю, 1 листопада, цей же фактор спрацює вже проти зростання обсягів операцій. Бізнес буде підводити підсумки жовтня і тільки визначатися зі своїми завданнями на листопад. Спрацює як п'ятничний ефект, так і ефект першого дня місяця, що традиційно зробить ринок малооб’ємним і млявим. На такому ринку спекулянти зможуть «поганяти» курс на дрібних угодах, що вони і спробують зробити 1-го числа;

2. Проведення нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП 29 жовтня. Цього вівторка Мінфін розміщує гривневі облігації на загальну суму 3 млрд грн за номіналом: 77 і 336 днів — по 500 млн і на 700 днів — 2 млрд гривень. Зниження облікової ставки НБУ до 15,5% річних теоретично має зіграти на зниження дохідності облігацій. Як відреагують на такий розвиток подій інвестори — поки що не зовсім зрозуміло. Але цікавість до ОВДП, особливо терміном на 700 днів, збережеться. Обсяг розміщення облігацій суттєво вплине на пропозицію валюти на міжбанку з боку нерезидентів-покупців і відіб'ється на курсі;

3. Господарські операції клієнтів і отримання експортерами нових відшкодувань ПДВ. За рахунок надходжень гривні від Держказначейства потреба експортерів у продажі валюти зменшиться. Вони скоротять обсяги її пропозиції на торгах і будуть намагатися «задирати» котирування. А потреба у валюті у імпортерів поступово зростає, що тисне на курс і спрацює проти гривні;

4. Інтервенції Нацбанку, курс в обмінниках, спекулятивні атаки на гривню і ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанк намагається максимально поповнювати свої валютні резерви і цей тиждень не буде винятком. Своїми викупами долара на міжбанку регулятор утримає котирування від істотного просідання навіть при найвдалішому проведенні аукціону з розміщення ОВДП. У разі ж нестачі пропозиції валюти на торгах, НБУ навряд чи буде витрачати ЗВР на ці цілі або обмежиться дуже невеликими обсягами та вербальними інтервенціями.

Готівковий ринок і дії спекулянтів. Власники обмінників будуть змушені виставляти свої цінники з оглядкою на ситуацію на міжбанку. Але ключовим для них орієнтиром залишиться показник реального попиту і пропозиції з боку населення.

Спекулянти намагатимуться скористатися дисбалансом попиту і пропозиції на міжбанку, а також необхідністю клієнтів закривати свої валютні контракти перед звітною датою. Вони будуть застосовувати як формат роботи «в дві сторони», так і підлаштовуватися під дії великих гравців — і максимально розгойдувати курс протягом дня.

Ліквідність у банківській системі. Основними факторами зміни ліквідності в банках цими днями буде захід гривні на рахунки клієнтів у вигляді відшкодування ПДВ експортерам, а також потенційні покупки нових ОВДП нерезидентами на аукціоні з викупом пропонованої ними валюти Нацбанком.

Через значні обсяги перерахувань коштів Держказначейством у вигляді відшкодування ПДВ, цілком можливою активною купівлею нерезидентами нових облігацій на аукціоні та на вторинному ринку, а також за рахунок ефекту закінчення місяця — за розрахунками «Мінфіну» залишки на коррахунках банків в період з 28 жовтня до 1 листопада будуть перебувати в межах коридору від 43 до 60 млрд гривень.

5. Міжнародний фактор. Майбутнє засідання ФРС США, на якому може бути прийнято рішення про зниження відсоткової ставки, а також зміна керівництва ЄЦБ в поєднанні з запуском в листопаді нового витка політики кількісного пом'якшення в країнах ЄС — серйозний виклик для стабільності пари євро/долар на світових ринках.

За прогнозами «Мінфіну», можливі валютні ралі в межах коридору від 1,10 до 1,1170 долара за євро. Це опосередковано суттєво вплине на курс євро щодо гривні як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Зростаюча напруженість на українському валютному ринку, в зв'язку з різноспрямованим впливом усіх перелічених вище 5 основних факторів, в тому числі і залежність нашого міжбанку зараз від малопрогнозованої поведінки нерезидентів при купівлі/продажу ОВДП на первинному і вторинному ринках — будуть основними загрозами для курсу гривні в короткостроковій перспективі.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів на тиждень

На готівковому валютному ринку власники обмінників при виставленні котирувань будуть орієнтуватися на:

  • поведінку міжбанку.
  • реальний попит і пропозицію валюти з боку громадян в їх регіоні.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15 — 20 копійок, а в банках — до 25-35 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 28 жовтня — 1 листопада в обмінниках фінкомпаній в межах 24,70-25,30 гривень, а в банках — 24,65 -25,35 гривень.

На міжбанку. Значне число факторів, які були описані вище, спровокують зростання курсової волатильності в кінці жовтня — початку листопада. Від поведінки Нацбанку і його оперативного втручання/невтручання в ситуацію на міжбанку буде залежати розмір курсових коливань в цей період.

За нашими розрахунками без особливого впливу на курс і зміну тренда під час торгів Нацбанк зможе викупити на міжбанку за цей тиждень не більше $60 — 90 млн за умови успішного проведення аукціону Мінфіну України з розміщення облігацій на всі 3 млрд гривень.

Якщо ж на аукціоні з різних причин таких обсягів продажу облігацій не буде, то без шкоди для курсоутворення Нацбанк через Matching зможе придбати не більше $25-45 млн.

Своїми інтервенціями зі скупки надлишку долара на торгах — НБУ буде стримувати його котирування від істотного просідання навіть у моменти активного зростання пропозиції валюти.

За розрахунками «Мінфіну» в період з 28 жовтня до 1 листопада коридор за безготівковим доларом на міжбанку буде перебувати в межах 24,75-25,35 гривень.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — середу — в межах $230-270 млн при укладенні до 520-610 угод за рахунок підготовки, проведення і потім розрахунків за аукціоном Мінфіну України від 29 жовтня;

У четвер — в межах $190-220 млн при вчиненні до 460-510 угод за рахунок фактора завершення звітного періоду у клієнтів і самих банків;

У п'ятницю — в межах до $160-180 млн при укладанні до 410-440 угод за рахунок зниження ділової активності у клієнтів в перший день листопада і фактора закінчення робочого тижня.