«На основі важливого консенсусу глав двох держав сторони провели відверте, ефективне і конструктивне обговорення торговельно-економічних проблем, що становлять спільний інтерес», — заявив Лю Хе на зустрічі з президентом США Дональдом Трампом, повідомляє агентство «Сіньхуа».

«Вони досягли істотного прогресу в таких галузях, як сільське господарство, захист інтелектуальної власності, обмінні курси валют, фінансові послуги, розширення торговельного співробітництва, передача технологій, врегулювання суперечок», — сказав він.

За словами китайського віце-прем'єра «сторони домовилися про подальші консультації і спільну роботу в напрямові досягнення остаточної угоди».

Читайте також: Китай vs США: Україну зачепило рикошетом

Лю Хе передав Трампу усне послання голови КНР Сі Цзіньпіна, в якому зазначалося, що в ході китайсько-американських торгових переговорів останнім часом «була проявлена добра воля, це вітали як народи двох країн, так і міжнародне співтовариство», йдеться в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що Трамп заявив про досягнення важливої торговельної угоди з КНР.

«Це дуже значна угода, яка вважається першим етапом (врегулювання розбіжностей з торгівлі — ІФ)», — заявив він у Білому домі.

Читайте також: США планують укласти валютний пакт з Китаєм — Bloomberg


За повідомленнями світових ЗМІ, які пізніше підтвердив міністр фінансів США Стівен Мнучін, американська сторона погодилася відмовитися від підвищення мит на китайські товари вартістю 250 млрд доларів з 25% до 30%, яке було заплановано на найближчий вівторок.

В обмін на це Китай, на першій фазі реалізації домовленостей зокрема, погодився купувати у США більше сільгосппродукції.

За словами Трампа «друга фаза стартує практично відразу».

Передісторія

  • З 1 вересня США розширять мита на імпортовані товари з Китаю, раніше не потрапили під них. Збори в 10 відсотків торкнуться імпортованої китайської продукції на загальну суму в 300 млрд доларів.

 Отримати $25 на торговий рахунок Weltrade

  • Пізніше влада США прийняла рішення відкласти введення 10% мита на певний перелік товарів, імпортованих із Китаю, до 15 грудня із-за різдвяних свят.