Всі в очікуванні, що буде далі з курсом національної валюти. Про це він розповів у статті на «НВ». «Мінфін» наводить скорочений текст колонки.

Низка слабкої статистики з США

До слабких даних з виробничого сектора раптово додалися і слабкі цифри з сектора послуг. Більшу частину останнього тижня ринки перебували в засмучених почуттях, лише під кінець трохи відігравши втрати. Індекс S&P500 відкриється в п'ятницю на позначці в 2910 пунктів. Європейські акції теж втратили кілька відсотків за останній тиждень. І статистика з Європи, особливо від німців, які тягнуть на собі ледачий південь, теж давно не радує. Одне щастя: долар сильний як ніколи, що допомагає німецькому експорту.

Читайте також: Гривня. Сезонне падіння почалося

Український ринок єврооблігацій

Додалися продажі, цілком логічні на тлі мовчазного від'їзду МВФ і відставки Данилюка. Ми ще не бачимо розпродажі і панічні крики «пропало все» англійською, але інвестори і спекулянти вирішили, що прийшла пора зафіксувати прибуток. Поки Лондон і Ко вірять у здоровий глузд і те, що українська сторона переконає МВФ: червоні лінії — компроміс з Коломойським і незалежність Нацбанку — не перейдуть. Влада почала демонструвати активність в напрямку НБУ, підписуючи меморандуми і обмежуючи активність Коломойського в парламенті. Бажання показує і дає віру, що рух йде у вірному напрямку.

Читайте також: Зміцнення гривні: за і проти

Відкрите вікно можливостей?

Українські корпоративні емітенти прагнуть скористатися новими можливостями. Цього тижня в кватирку встиг проскочити Метінвест, але зробив це вже зі скрипом. А на черзі ще й Кернел, який хоче зробити невеликий новий випуск. А на внутрішньому ринку завершилося бабине літо.

Як у природі, так і на валютному ринку. Після того як гривня добігла до 24 під допінгом оптимізму і вливанням іноземців, виявилося, що бензин закінчився. І Мінфін, отримавши ще $500 млн за 5-річні папери, відмовився до кінця року пропонувати ринку страви, які дуже люблять іноземці. Оптимізм якось вичерпався. Може бути, ми побачили зміну тренда і перехід до звичайної осінньої сезонності. Економічні агенти отримали сигнал, що більше зміцнюватися гривня не буде. А Нацбанк за один день був змушений продати на міжбанківському ринку $200 млн з резервів.

Читайте також: Бути щасливим під час кризи