Як новий закон вплине на учасників ринку публічних закупівель, розповіла Олена Парфенюк, керівник департаменту держзакупівель торгового майданчика Zakupki.Prom.ua.

Ключова зміна, без якої неможливий розвиток ринку держзакупівель — зниження так званого порога закупівель до 50 тис. грн.

Зараз всі закупівлі понад 200 тис. грн для товарів і послуг 1,5 млн грн для робіт повинні проходити через систему ProZorro. Але якщо закупівля не перевищує цю суму, замовник може не проводити конкурентні торги, а просто завантажити в систему звіт про укладання договору.

Законопроект зобов'язує замовника проводити конкурентні торги для закупівель, починаючи від 50 тис. грн. Здійснити це планують за допомогою спрощених процедур — щоб тендер відбувся, не буде потрібна участь двох постачальників, досить буде одного.

Проте в законопроекті є ряд винятків. В них вказано, в яких випадках дозволено не проводити тендер за спрощеною процедурою. А замість цього, як і раніше, завантажити в систему звіт про укладання договору. Серед них:

  • аварійні ситуації,
  • терміновість закупівлі,
  • авторське право тощо

Відмінність лише в тому, що тепер у звіті потрібно вказувати дані про підрядника і вартість предмета закупівлі.

Законопроект встановлює відповідальність за невиконання рішення колегії АМКУ

На сьогоднішній день це ніяк не регулюється, і деякі недобросовісні замовники ігнорують рішення колегії Антимонопольного комітету України, покликані відновити справедливість в закупівлях. Тому вводиться штраф для керівників замовника, що не виконують рішення регулятора.

Сума штрафу буде від 2 тис. до 5 тис. неоподаткованих мінімумів, тобто від 34 тис. до 85 тис. грн. Крім того, на виконання рішення колегії АМКУ замовнику тепер відведено 30 днів з дня прийняття рішення. Завдяки цьому постачальникам буде простіше боротися за свої права, якщо вони були порушені під час проведення тендеру.

Читайте також: Чи піде Україна на угоду з дияволом

Участь у торгах стане простіше і зручніше

З'явилася можливість протягом доби виправити неточності у тендерній документації. Як це буде відбуватися?

Побачивши помилки в пропозиції від постачальника, замовник зможе направити через систему вимогу до учасника внести зміни. Але варто враховувати, що для уникнення маніпуляцій виправляти дозволяється лише формальні помилки. Наприклад, усунути неточності в інформації, яка підтверджує відповідність учасника кваліфікаційним критеріям в закупівлі.

Також тепер у переможця закупівлі на підготовку пакету документів буде 10 днів. Зараз термін подачі становить 5 календарних днів, та не завжди учасники встигають зібрати всі документи за цей час, особливо коли потрібно надати довідки.

Розвиток електронних каталогів — ProZorro Market

З квітня цього року ProZorro Market вже працює в пілотному режимі як альтернатива допороговим закупівлям. Інструмент створений за принципом звичайного онлайн-магазину і допомагає замовникам економити час при проведенні невеликих закупівель.

Держпідприємства можуть скористатися ним і придбати для себе товари широкого споживання за вигідними цінами. Після прийняття законопроекту замовники зможуть використовувати ProZorro Market в повному обсязі.

Оплатити скаргу можна буде тільки через систему

Після цього вона буде направлятися на розгляд колегії Антимонопольного комітету. Це дозволить знизити навантаження з органу оскарження, який на даний момент витрачає багато часу на розгляд неоплачених скарг. Згідно новим нормам оплата буде повернено, якщо АМКУ задовольнить скаргу.

Система почне боротьбу з аномально низькими цінами

Новий законопроект допоможе знизити кількість випадків демпінгу з боку постачальників. У ProZorro запрацює алгоритм, який буде сигналізувати організаторам тендеру щодо цінових пропозицій з неринковою вартістю.

Постачальник, який запропонував найбільш вигідну ціну, яку система визначила як аномально низьку, зможе в довільній формі надати замовнику обґрунтування цієї вартості. Якщо ж аргументів у нього не буде або вони здадуться організатору тендеру недостатніми, замовник зможе відхилити дану пропозицію.

Закон почне діяти через півроку після офіційної публікації. За цей час потрібно переробити ряд нормативних документів і внести в систему необхідні технічні доробки, які дозволять замовникам і постачальникам використовувати нові можливості.