Що це значить

  • Зазначаэться, що при цьому російській стороні буде запропоновано прописати можливість збільшення обсягу транспортованого газу до 90 млрд куб. м в рік.

«У нас є позиція, яку озвучив пан Шефчович, єврокомісар, ми підтримуємо її. Там були названі певні обсяги щодо транспортування та визначені терміни. Ми повністю підтримуємо цю позицію – 60 плюс 30 і на 10 років. Будемо підтримувати в переговорах цю позицію», — сказав міністр.

Читайте також: Мінфін прийняв в управління «Магістральні газопроводи України»

Водночас Кремль не чекає від майбутніх переговорів конкретних домовленостей.

«Не варто очікувати від цієї зустрічі якихось конкретних домовленостей, безумовно, там потрібно вести ще багато кропіткої роботи», — сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков.

«Це питання економічної доцільності, тому профільні відомства будуть домовлятися», — додав він.

Що відомо

  • Тристоронні газові переговори між Єврокомісією, Україною і Росією відбудуться в Брюсселі 19 вересня.
  • Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений в 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.
  • «Нафтогаз» готовий скоротити позовні вимоги до «Газпрому» з 12 млрд доларів до 2 млрд доларів у разі укладення довгострокового контракту про транзит газу через територію України.
  • З метою посилити регіональну безпеку газопостачання і знизити залежність України від РФ представники України, Польщі та США нещодавно підписали угоду про співпрацю.