«Мобільний рахунок абонента Київстар стане транзакційним. Платіж можна буде проводити безпосередньо з мобільного рахунку абонента без створення мобільного гаманця», — заявив директор департаменту мобільних фінансових послуг Київстар Сергій Коптик під час конференції PayTech Ukraine 2019.

За його словами, у мобільного оператора зберігається інформація про споживчі вподобання клієнтів. «Найближчим часом ми почнемо тестувати цю послугу у Вінниці, Києві і Харкові, щоб зрозуміти, які технології будуть особливо популярні. Після цього – ми запустимо цей сервіс для всіх абонентів України», — пояснив він.

писав «Мінфін»

Мобільні оператори конкурують з банками. Але, на думку Сергія Коптика, у банків відсутнє бачення того, як зміниться ринок платежів в найближчі 10 років. Крім того, вони жорстко зарегульовані.

«Реалізація нового платіжного ландшафту, яка буде реалізована найближчим часом в Україні дозволить небанківським установам отримати доступ на ырнок палтежей. У нас немає ставки interchange, а значить операції будуть дешевше і зручніше для клієнта», — додав він.

Ми будемо розвивати мобільний комерцію — оплатити з мобільного можна буде як проїзд у громадському транспорті чи таксі, так і платити в Інтернет. «На всіх сайтах повинна з'явиться кнопка „Оплатити Київстар“.

А що зараз? 

Як, писав «Мінфін», телеком-оператори активно розвивають свої мобільні гаманці. Всього за кілька років кількість їх користувачів почала наздоганяти кількість клієнтів мобільного банкінгу найбільших банків країни.

Головний функціонал мобільних гаманців — це переказ грошей між мобільними рахунками, а також поповнення мобільного рахунку.

З їх допомогою можна також проводити p2p операції, перекидаючи гроші на банківську картку, і оплачувати послуги мерчантів – від «комуналки» і телекому, таксі і страховок, до квитків на транспорт і концерти, таксі, оренди житла тощо.

Продукти мобільних операторів дозволяють прив'язати до гаманця будь-яку банківську картку. Таким чином, через Смарт Гроші або Vodafone Pay можна користуватися усіма існуючими картами банків.