Суть законопроекту

У законопроекті запропоновано доручити чиновникам за допомогою автоматичної бази перевірити всіх, хто отримує допомогу від держави. Перевірка відбуватиметься в три етапи.

До єдиної бази потрапить інформація про кожного українця, який отримує допомогу від держави. Базу регулярно поповнюватимуть новою інформацією.

У разі якщо буде виявлено порушення, громадянина змусять повернути до державного бюджету ту суму грошей, яку йому було виплачено незаконно. Проте це рішення також можна буде оскаржити через суд.

Читайте також: Монетизовані субсидії тепер видають 38 банків

Документ також передбачає, що чиновники зможуть отримати інформацію навіть про залишок коштів на банківському рахунку пільговика.

Чиї виплати перевірятимуть

Під перевірку, зокрема, потраплять українці, які отримують:

  • пенсію, пільги, субсидію, стипендію;
  • грошову виплату з державного бюджету;
  • грошову виплату з місцевого бюджету, Пенсійного фонду або Фонду соціального страхування.

Інформація про кожну людину потрапить в єдину систему, і фахівці вивчатимуть її матеріальне становище.

Читайте також: У «Нафтогазі» розповіли, скільки українців вже закупили газ за літньою ціною

Якщо знайдуть порушення, відповідальні передадуть інформацію органу, який проводить виплату. Після цього знову перевіряється інформація і ухвалюється рішення про те, чи справді гроші платили незаконно.

Що відомо

  • З 1 жовтня 2019 року стартує монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Паралельно функціонуватимуть дві системи надання пільг у грошовій формі — готівкова і безготівкова.
  • Представник президента в Кабміні Андрій Герус раніше заявляв про плани Офісу президента розширити кількість отримувачів субсидій.