Що це значить

"Є стратегічне бачення, що ставки ПДФО потрібно зменшувати і залишати більше грошей громадянам. Це дасть поштовх споживання, що буде стимулювати економіку.

Питання в тому, якою буде ціна для бюджету, чи вдасться вийти на баланс. Під усі ці зміни Мінфіну потрібно буде балансувати витрати. Крім того, ПДФО — основне стабільне джерело надходжень місцевих бюджетів", — зазначив Верланов. За його словами, ідеться про нерадикальне зниження.

Читайте також: Податківці виявили на підприємствах майже 12 000 нелегалів

«Економічна теорія свідчить, що будь-яке зниження стимулює економіку. Зниження ставок — це вивільнення грошей. У нас не супербагата країна, не супербагате населення. Вивільнення коштів насамперед іде на накопичення. Це теоретична дискусія. Її ще потрібно провести з МВФ», — пояснив голова ДПС.

За зниження ПДФО на один відсоток в 2018 році загальний фонд втратив би 15 млрд гривень, а разом із втратами місцевих бюджетів — 20 млрд грн. За його словами, в перерахунку на 2019 рік буде більше, додав Верланов.

Що відомо

  • Кабмін планує навесні провести «глибоку» податкову реформу, яка почне діяти у 2021 році. Про це повідомив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.
  • Також прем'єр заявив, що після проведення податкової реформи, яку готує уряд, оподаткування в Україні спроститься для всіх підприємців, тому їх можна буде назвати «спрощенцями».