Перспектива стати співвласником Apple виглядає заманливо. Але її затьмарюють два великих нюанси. По-перше, стати «фондовиком» в нашій країні не тільки складно, але й дорого. По-друге, навіть, якщо всі кола «бюрократичного пекла» будуть успішно пройдені, є ризик, що на «тому березі» інвестор замість живого і активного фондового ринку виявить порожнечу.

«Мінфін» розбирався, чи варта ця гра свічок.

Apple за гривню: в чому революція

«Стати акціонером Apple» — мрія багатьох фінансових гиків в Україні. Вона стала реальністю влітку 2017 року, коли НБУ скасував багаторічне правило обов'язкових індивідуальних ліцензій для всіх, хто хоче вкласти гроші в активи за кордоном. До цього при кожній угоді із зарубіжними активами потрібно було отримувати окрему ліцензію в НБУ, а процес узгодження регулятора був дуже документовитратним і міг затягтися на місяць.

Вкластися в Apple можна через місцевого брокера. Але він — лише перша ланка в цілому ланцюжку посередників. Сама угода все одно відбувається за кордоном. До того ж, є два обмеження: сума інвестицій не може перевищувати 50 тис. євро на рік, а банк повинен переконатися в чистоті грошей, які ви хочете витратити на американських фондових майданчиках.

Фактично BTC Брокер сам зробив всю підготовчу роботу. Якщо порівняти акції з автомобілем, то процес відбувався за такою схемою: компанія поїхала до США, купила там умовну Tesla Model 3, провела розмитнення її на кордоні, отримавши всю потрібну документацію, і тільки потім продала українському покупцеві за гривню.

Зрозуміло, всі супутні витрати були включені в гривневу вартість активів. У випадку з Apple, це близько 10%: на момент здійснення операції 30 липня, одне «яблуко» на американській біржі NASDAQ коштувало $209 (близько 5 288 грн за середнім курсом в банківських обмінниках в цей день). LD Asset Management заплатилоза акції 5 792 грн за штуку ($231/шт).

Оптиміст проти песиміста

Подія дійсно неабияка, але, як і буває зазвичай на українському фінансовому ринку, хороші новини часто захмарюються численними нюансами.

Спробуємо перерахувати світлі і темні сторони процесу:

Позитив №1. Apple за гривню — це більше потенційних інвесторів.

Будь-хто бажаючий міг купити акції Apple у іноземного брокера і раніше. Але, як зазначає директор з розвитку бізнесу Української біржі Олексій Сухоруков, часто це означало великі затрати на проведення інвестиції. Адже чим більше посередників, тим більше комісій.

Тепер за гривню можна купити навіть одну акцію Apple — вкладати всю зарплату не обов'язково, а у друзів фанатів «яблучного» бренду з'явиться ще одна ідея для оригінального подарунка.

Мінус №1. Довгий шлях, який потрібно пройти для того, щоб стати учасником українського фондового ринку.

Для початку — електронний цифровий підпис: без нього ви не зможете укладати угоди. Процес оформлення — ще те завдання. Буде потрібна ціла купа документів і особистий візит в один із сертифікованих центрів Мін'юсту. Коштує від 96 грн.

Далі — пошук брокера. Він буде представляти ваші інтереси на біржі і допоможе відкрити рахунок в цінних паперах.

І, нарешті, витрати. Обслуговування рахунку в цінних паперах дороге — в банках це може коштувати до 2 тис. грн на місяць. Кожна угода теж не безкоштовна: банк Розрахунковий центр, який має монополію на обслуговування таких операцій, бере за одну транзакцію фіксований прайс в 300 грн.

Разом, щоб купити акції Apple, потрібно додатково «інвестувати» кілька тисяч гривень в сам бюрократичний супровід угоди.

У цьому є як «плюс», так і «мінус»: на невеликих обсягах інвестиції стають невигідними, але саме завдяки фіксованим комісіям загальні кости можна знизити навіть до 1%. Правда, для цього суму інвестицій потрібно підвищити приблизно до $100 тис., — зазначає директор BTC Брокер Роман Осипов.

Позитив №2. Інвестори отримають можливість для додаткової диверсифікації

«Яйця в різних кошиках» — перше правило будь-якого інвестора. Але, як зазначає засновник інвестгрупи Універ Тарас Козак, в Україні це правило працює спотворено, в першу чергу через те, що практично всі об'єкти інвестицій знаходяться в межах країни, а це — додатковий географічний ризик.

Apple не залежить від внутрішньоукраїнських подій і мало схильна до глобальних шоків завдяки технологічній природі свого бізнесу. На думку Ганни Височанської, якщо розглядати акції Apple як довгострокову інвестицію, а не можливість швидко заробити на коливаннях котирувань, комісій можна не побоюватися: вони все одно загубляться на тлі доходів, які в найближчі роки обіцяють бути стабільно високими.

Мінус №2. Вийти з цієї інвестиції навіть складніше, ніж зайти

Хочете скористатися моментом, вийти та продати акції Apple на піку вартості або побоюєтеся падіння котирувань? На жаль, купивши акції в гривні, ви прив'язуєте себе до українського ринку. Чи зможете ви продати актив і за якою ціною тепер залежить тільки від наявності тут достатньої кількості покупців.

З цією проблемою стикаються всі без винятку покупці, включаючи професійних брокерів, у яких є прямий доступ до американського ринку. За словами Романа Осипова, брокеру доведеться витратити два-три дні для того, щоб отримати назад живі гроші. Адже в Україні торгова сесія обмежена за часом, а в США — ні, плюс велика різниця в годинних поясах.

Це означає, що навіть з точки зору диверсифікації інвестиційного портфелю, Apple в Україні «світить», скоріше, статус дуже другорядного активу.

Позитив №3. Apple — тільки перший крок. Чекаємо Facebook, Google, Tesla та Starbucks

Чому першою «гривневою» акцією в Україні стала саме Apple? Осипов впевнений: популярний бренд повинен залучити інтерес інвесторів, тому захід у країну паперів інших глобальних гігантів — питання часу.

Для українського ринку це стане справжнім проривом: як припускає провідний дослідник RTH Research Тантелі Ратавухері, активи подібного роду посядуть в локальному ренкінгу інвестпривабливості друге місце — відразу після ОВДП.

Мінус №3. Чи стане це бізнес-кейсом без лібералізації — питання

Роман Осипов визнає: BTC Брокер спочатку не будувала планів щодо отримання прибутку від проекту з акціями Apple. Глава українського підрозділу інвесткомпанії Exante Володимир Позній додає: без розвитку інфраструктури зробити бізнес на подібних активах в Україні не вийде.

«Самі по собі акції Apple — це не бозна-яка інновація. Між тим, потрібно вкладатися в технології, щоб у нас хоча б не було такого застарілого у всьому світі поняття, як «торговий день». Але зрушень в цьому сенсі за останні три роки було дуже мало», — вважає Позній.

Згоден з цим і Олексій Сухоруков: за його словами, в Україні вже давно могли котируватися папери багатьох компаній з індексу S&P 500, але заважають цьому численні адмінобмеження, які часто не відповідають реаліям часу. «Це найбільша проблема: є відчуття, ніби ринок не вірить, що ці обмеження колись підуть і більше не повернуться», — зазначає він.

Чиновники на словах підтримують лібералізацію. Але, як зазначив член НКЦПФР Олександр Панченко, діяти держоргани мають намір обережно. «Лібералізація — це добре, але потрібно розуміти, що в країну може зайти не тільки S&P 500, а й щось нехороше».

Позитив №4. Обивателі розворушать ринок

Apple — це дійсно шанс залучити на фондовий ринок масового клієнта: у будь-якому разі, багато досі байдужих до фінансових інструментів українців хоча б дізнаються, що і як потрібно зробити, щоб стати акціонером техномонстра.

Це відкриває шлях до більш активного розвитку ринку цінних паперів в Україні: масовий інвестор здатний вдихнути в нього друге життя, вважає Осипов.

Мінус №4. Тих, хто все ж таки пройде весь шлях заради заповітних акцій Apple, на виході очікує порожнеча

Фінансисти люблять жартувати: український фондовий ринок живе в діапазоні між категоріями «він мертвий» і «він гнітюче поганий». Гіркий жарт сповнений правди: якщо ви не збираєтеся купувати ОВДП, то, мабуть, заводити рахунок в цінних паперах тільки заради акцій Apple не варто. Все інше, що пропонує наш ринок — просто активи з купою ризиків.

Перерахуємо лише найбільш знакове:

  1. Миронівський хлібопродукт. Мова про акції MHP, які були випущені в Лондоні, але тепер за гривню (аналогічно з Apple) продаються в Україні. Найадекватніший з варіантів, якщо не брати до уваги, що котирування українських компаній на Заході ведуть себе вкрай волатильно.
  2. Центренерго. Держпідприємство — і цим все сказано. З одного боку, про яке-небудь корпоративне управління мова тут не йде — такі компанії не налаштовані на максимізацію прибутку і, відповідно, дивіденди акціонерам. З іншого, враховуючи розмови про приватизацію підприємства, можливо, зараз не «найдорожчий» момент для купівлі її акцій. Але коли саме його приватизують — велике питання.
  3. Укрнафта. Міноритарні акціонери компанії, яка загрузла в копоративному конфлікті держави і структури групи Приват Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, судяться з компанією за виплату дивідендів. Коментарі зайві.
  4. І так, самі акції Apple. Тепер вони є на українському фондовому ринку. Але поки що їх тільки 95 штук.

Все це означає, що український фондовий ринок не готовий приймати масового інвестора — таким людям просто нема чого там робити. Чи зможуть щось змінити акції Apple? Можливо. Але, здається, наша «фондова порожнеча» здатна поглинути навіть їх.

Ольга Терещенко