Лондон висловив готовність зміни угоди по Брексіту разом з Брюсселем. Борис Джонсон, який не так давно зайняв пост голови уряду Великобританії, зателефонував прем'єр-міністру Бельгії Шарлю Мішелю і повідомив, що готовий приступити до пошуку альтернативи «бекстопу», зазначає lblv.com.

Британський прем'єр повідомив, що сьогоднішня угода була тричі відхилена місцевою владою, тому до неї необхідно внести зміни. Він зазначив, що готовий почати переговори по «бекстопу», але якщо ЄС відмовиться вносити зміни в угоду – варто чекати на «жорсткий» Брексіт.

Одним з основних спірних питань стало збереження Північної Ірландії у складі Євросоюзу. Тому уряд не підтримав існуючий на даному етапі варіант угоди.

Експерти впевнені, що вихід Великобританії з Євросоюзу негативно вплине не лише на економічну ситуацію в державі, а й у блоці в цілому. Згідно з одним із можливих варіантів, втрати на ринку праці перевищать 1,2 мільйона робочих місць (у ЄС і Сполученому Королівстві). Економіка Великобританії знизиться на 4,4% ВВП.

Тим часом у жителів Великобританії починається паніка. Кожен п'ятий громадянин держави запасається продовольством і лікарськими препаратами на той випадок, якщо відбудеться «жорсткий» Брексіт. Як повідомляє The Guardian, на запаси британці вже витратили 4 мільярди фунтів стерлінгів.

Можливо, паніку також підтримували повідомлення компаній, що працюють у Великобританії, про те, що після виходу з ЄС в країні можуть з'явитися короткочасні перебої з поставками продуктів. При цьому, як повідомляє lblv.com, запаси роблять і самі компанії. Один з найбільших продавців зоотоварів на британському ринку, Pets at Home, зазначив, що зробив запас їжі для тварин. Мережа піцерій Domino's Pizza запаслася соусами на найближчий час.

Також наголошується, що британці останнім часом стали завозити в країну більше машин люкс класу. У минулому році кількість ввезених на територію дорогих машин збільшилася на 16%. Експерти відзначають, що це пов'язано з можливим введенням мит після виходу Великобританії з ЄС без угоди.

Віктор Соколов, фінансовий аналітик LBLV.ru