До яких ще наслідків призводить купівля облігацій нерезидентами та куди буде вигідніше інвестувати в найближчому майбутньому, розповів в колонці на НВ партнер проекту iPlan Сергій Мікулов.

Ажіотажний попит іноземних інвесторів на наші ОВДП у гривні за останні 2 місяці призвів до трьох цікавих, побічно пов'язаних одне з одним, явищ:

  • Зниження курсу долара на 5%
  • Зниження ставок дохідності за ОВДП у гривні на 1,5−2% річних
  • Зниження ставок дохідності за ОВДП в доларі на 2-2,5% річних

Розглянемо можливі причини і сценарії реагування на кожне з цих явищ.

1. Зниження курсу долара

Основні причини цього явища — приплив валюти з-за кордону від інституційних інвесторів в наші ОВДП + сприятлива (поки що) кон'юнктура на традиційних для нас експортних ринках (метал, руда, зернові, соняшникова олія). До експорта питань немає: у нас урожай — у когось немає, ВВП Китаю зростає, нехай і повільніше, ніж зазвичай, але зате є попит на сталь і руду, а ось чому нерезиденти проявили саме зацікавленість до ОВДП у гривні?

Нерезиденти активно цікавляться ОВДП у зв'язку з наступними факторами:

  1. На прикладі 2018 р у них є успішний кейс як за півроку можна було заробити 16-17% річних. Тому резонно, що у них виникає думка: «Чому не спробувати збільшити розмір заробітку до 20-25% річних у валюті продавши довгі 6-річні ОВДП після того, як вони подорожчають». Вони мають рацію, адже НБУ відкрито говорить про те, що він планує і далі знижувати облікову ставку, а Мінфін 2-й місяць поспіль знижує відсоток дохідності за новими ОВДП.
  2. Гривня за 6 місяців цього року — світовий лідер зміцнення за відношенням до долара (хоч би не персоніфікував ніхто з можновладців це «покращення»). І це на тлі зниження валют більш розвинених країн теж підживлює «спрагу наживи» серед нерезидентів.
  3. Частка вкладень нерезидентів в ОВДП тускніє на тлі сум їх спільних інвестиційних портфелів з 9-ма і більше нулями. Так що, у випадку девальвації гривні в більшій мірі, ніж розраховували ризик-менеджери з фондів, що «загін не помітить втрати бійця», якщо гривня буде стабільною — керуючий фондом отримає бонус за додаткову дохідність.
  4. Проактивне реагування НБУ на ситуацію на міжбанківському ринку з метою контролю над рівнем інфляції, а отже і захисту гривні від девальвації.

Ці фактори призвели до того, що ОВДП і депозити у валюті отримали за ці 2 місяці негативну дохідність в гривневому еквіваленті. І ті з небагатьох національних інвесторів, хто інвестує в ці інструменти, щоб потім «повернутися» в гривню, понесли збиток.

Все від того, що забули одне з ключових правил інвестування — валюта фінансової мети (пасив) і інвестиційного інструменту (актив) повинні збігатися, ну, а якщо і відрізняються, то на суму, яку інвестор готовий втратити (апетит до ризику).

Які ж з цього варто зробити висновки на майбутнє?

  • Перевірити збалансованість своїх інвестицій з фінансовими цілями за: валютами, термінами (досягнення цілей = терміну інвестування).
  • Для тих, у кого фінансові цілі номіновані у гривні — звернути увагу на висновки за процесами зміни ставок гривневих і валютних облігацій держпозики.

2. Зниження ставок дохідності за ОВДП у гривні

Причина цього та ж — інтерес нерезидентів до ОВДП у гривні. Але, є питання до наслідків. А саме:

  1. Як багато гривні готовий НБУ ще випустити на міжбанківський ринок якщо ажіотаж триватиме?
  2. Чи готовий НБУ знайти валюту для тих же нерезидентів, коли вони захочуть «вийти» з гривневих ОВДП (зараз у них 12% ОВДП на 3,5 млрд доларів)? Тут треба брати до уваги не тільки розмір валютних резервів НБУ, яких повинно вистачити на виплати МВФ у 2019-2020 році, але і ситуацію на міжнародних фінансових ринках, які знову почало штормити, міжнародну кон'юнктуру на експортних ринках у ВВП, а також у чому спекулятивний мотив нерезидентів не тримати 6-ти річні ОВДП до погашення, а продати їх відразу після чергового зниження облікової ставки НБУ.

Навіщо Мінфіну стільки гривні під 16%? Адже «ейфорія від успіхів» може призвести до зростання бюджетного «апетиту». Сподіваюся, що велика частина нових випусків ОВДП використовується для перекредитування під менші відсотки. Це ціле мистецтво — зменшувати рівень дохідності гривневих ОВДП досить м'якими темпами, щоб не злякати нових покупців, але досить впевненими, щоб «відучити» їх від двозначних показників дохідності в доларовому еквіваленті.

Незважаючи на це явище, ОВДП у гривні в порівнянні з банківським депозитом, продовжують залишатися більш привабливим інвестиційним інструментом, чого не скажеш про доларові ОВДП.

Інвестиції в ОВДП з додатковою дохідністю. Продивитися пропозиції

Які варто зробити з цього явища висновки на майбутнє?

  • Для інвестування в гривні на строк 2 і більше років, слід звернути увагу на ОВДП у гривні з термінами погашення в 2021, 2022 і 2025 році. У цьому випадку можна зафіксувати ставку дохідності на весь період, чого зазвичай не можна зробити на банківському депозиті.
  • Треба врахувати ризик девальвації гривні.
  • Для нерезидентів, хто «вимагає продовження банкету» прибутковості — розглянути облігації державних інфраструктурних компаній (наприклад, Укрпошта), більш сміливим — облігації приватних компаній. Але це навряд чи відбудеться до моменту, доки всі ми не переконаємося в реальному результаті реформ в судових та правоохоронних органах та у відсутності посягань на незалежність регулятора.

3. Зниження ставок дохідності за ОВДП у доларах

Причин явища — кілька:

  1. Небажання Мінфіну брати на себе валютні ризики, займаючи в доларах, а фінансуючи витрати бюджету в гривнях. Наприклад, запланований на липень аукціон з випуску ОВДП у доларах був скасований, наступний можливо відбудеться в серпні, а можливо і ні.
  2. Наявність значної суми доларових активів у приватних інвесторів, компаній (обов'язковий продаж валютної виручки скасували) і банків, які шукають для них місця «де краще», в т. ч. постійно порівнюючи депозити та ОВДП. Після скасування Мінфіном аукціону валютних ОВДП, ці інвестори захвилювалися, чим скористалися більш досвідчені інвестори і підняли на них ціни.

Валютні депозити з бонусами від «Мінфіну»

Які ж варто зробити висновки на майбутнє?

  • Змінити валюту фінансових цілей, там де це 1) доречно 2) дозволяють ваші ризик і апетит.
  • Розглянути інвестування в зарубіжні інвестиційні інструменти (акції, облігації, ETF). Завдяки результатам валютної лібералізації НБУ, з 2017 р. кожен українець має право інвестувати за кордон 50 т євро на рік.