За її словами, однією з перешкод для виконання дохідної частини держбюджету — нереалістичність валютних прогнозів, які Нацбанк дає міністерству при підготовці державного бюджету.

«Валютний курс є одним з факторів в макропрогнозі на базі якого складається бюджет України. Туди він потрапляє від НБУ. Курс і середньорічний, і на кінець року не відповідає прогнозу», — написала Маркарова.

Читайте також: В Нацбанку розповіли, чому регулятор дозволив долару впасти

За її словами, Міністерство фінансів будує бюджет на заміщеному курсі.

«Ми будуємо бюджет на заміщеному курсі і відповідно у нас митні платежі, які в валюті, не виконуються саме через курс. Так, є при цьому меньші витрати на обслуговування валютного боргу, однак негативний ефект на доходи набагато більший», — пояснила міністр.

Читайте також: Аномальне зміцнення гривні. Що далі

«У мене до вас, як до експерта ради НБУ, питання — чому не надаєте реалістичніший прогноз курсу і чому не корегуєте прогноз, якщо бачите bias? Тоді і не буде питань щодо впливу курсу на виконання бюджету. Бо для виконання бюджету у нас немає ні побажання вищого, ні нижчого курсу. Потрібен максимально близький до реальності прогноз. І ніяка фіскальна модель не буде Вас турбувати», — прокоментувала Маркарова.

Як відомо, днем раніше, міністр фінансів Оксана Маркарова розкритикувала Національний банк (НБУ) за бездіяльність у стримуванні зростання курсу гривні.