Що відомо

Це може бути зроблено у відповідь на субсидування Євросоюзом своєї авіапромисловості. В додатку до відповідної заяви наводяться майже 90 найменувань товарів.

Це продукція металургійної галузі, деякі види добрив, низка різновидів сирів, продуктів зі свинини, макаронні вироби і міцні спиртні напої", — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Україна розширює ембарго на товари з Росії

Повідомляється, що в квітні відомство вже пропонувало ввести мита на товари з ЄС на 21 мільярд доларів. Новий перелік є доповненням до початкового списку. Як сказано в документі, «мита можуть бути введені з метою захистити права США у спорі у межах Всесвітньої торгової організації (СОТ) з Євросоюзом та окремими його членами щодо субсидування ЄС [виробництва] великих літаків цивільної авіації».

Ідеться про те, що Апеляційний орган СОТ в минулому році підтвердив прийняте в 2016 році рішення панелі арбітрів про те, що Європейський союз і чотири його держави-члена — Франція, Німеччина, Іспанія і Великобританія — незаконно субсидували авіабудівної корпорації Airbus. Цей спір в СОТ між США та ЄС точиться з 2004 року.

Відомство готове в найближчі місяці провести консультації з представниками бізнесу та громадськості щодо внесення змін до списку.