Про те, куди інвестувати $ 20 тисяч, щоб заробити, розповів у своїй колонці на The Page головний експерт Ради НБУ Віталій Шапран. «Мінфін» відібрав ключові тези публікації.

Основні інструменти інвестицій

Ті українці, у яких є $10 – 20 тисяч «у кишені», наразі можуть обирати свій варіант із непоганого інвестиційного меню:

  • Банківські депозити
  • Дорогоцінні метали і золоті рахунки в банках
  • Облігації уряду
  • Облігації банків і підприємств
  • Вклади в кредитні спілки
  • Зарубіжний фондовий ринок

Банківські депозити

Згідно з українським законодавством, усі банківські вклади до 200 тис. грн, незалежно від терміну і валюти, захищені гарантіями Фонду гарантування вкладів. На даний момент виплати ФГВФО автоматизовано через банки-агенти, тож для вкладників створено комфортні умови. Також слід враховувати, що Ощадбанк знаходиться поза системою гарантування: повна сума вкладів у даному банку гарантована урядом країни.

Нюанс: під час оформлення договору вкладу з банком звертайте увагу на пропоновані «субпродукти» — платіжні карти, страховки тощо. Є ризик, що тарифи з їх випуску або обслуговування з'їдять частину відсотків по депозиту.

Оформіть вклад на вигідних умовах

Дорогоцінні метали і золоті рахунки в банках

Українці також можуть інвестувати у банківські метали. Правда, рахунки в банківських металах під гарантії ФГВФО не потрапляють. Однак в касах українських банків можна купити злитки вагою від 1 грама до 1 кілограма — покупцеві потрібно лише обрати банк з найприйнятнішою ціною.

Нюанс: деякі банки пропонують злитки як «сувенірну продукцію», тому ціна продажу 1 тройської унції може бути далекою від поточної ринкової ціни золота. Наприклад, 29 травня 2019 року один український держбанк пропонував золотий злиток вагою в 1 тройську унцію за $ 1,5 тис., у той час як на світовому ринку його вартість становила $ 1,3 тис. Бажано для покупки дорогоцінних металів вибирати банк, у якого мінімальна різниця між цінами купівлі та продажу злитків, адже на одній унції маржа може досягати 10-15 тис. грн.

Облігації внутрішньої державної позики (ОВДП)

Облігації уряду населення може придбати як через банки, так і через торговців цінними паперами. За підсумками квітня 2019 року річна прибутковість ОВДП, номінованих у гривні, перебувала в діапазоні від 16% до 18,8%, у доларах США — на рівні 6 — 6,6%, в євро — на рівні 4,5%. Доходи, отримані від ОВДП, не обкладаються податками.

Нюанс: перш ніж інвестувати в ОВДП, уважно порахуйте, у скільки вам обійдуться обслуговування рахунку в цінних паперах у зберігача, комісійна винагорода брокера і оплата транзакцій по банківському рахунку, через який кошти будуть потрапляти до брокера.

Читайте також: Чому інвестиції в ОВДП доступні тільки заможним українцям

Облігації банків і підприємств

Облігації банків і підприємств – це цікавий інструмент для інвестицій. Їхня прибутковість може бути вищою, аніж у ОВДП, а ризики іноді нижче, ніж у облігацій уряду. Особливо це стосується банків зі 100% іноземним капіталом, материнські структури яких мають кредитні рейтинги ВВВ- і вище за міжнародною шкалою. В експертному співтоваристві прийнято вважати, що в Україні ринку корпоративних облігацій немає, однак зараз на ринку можна знайти до 40 емітентів облігацій.

Нюанс: жодних держгарантій за такими випусками облігацій немає, навіть якщо їх випустить банк з участю держави в капіталі.

Вклади в кредитні спілки

Вклади в кредитні спілки цікаві насамперед відсотками. На початок року ставки в кредитних спілках за депозитами сягали 40% річних. Загальний портфель депозитів у кредитних спілках становить приблизно 1 млрд грн, -  це в 500 разів менше, аніж вклади населення в банки.

Нюанс: у разі банкрутства кредитної спілки ви навряд чи отримаєте свої гроші, навіть при вкладі до 200 тис. грн. Іншими словами, цей інструмент інвестицій в Україні є ризикованим вкладенням коштів.

Зарубіжний фондовий ринок

Після проведення валютної лібералізації українцям стали доступні і закордонні фондові ринки. Сьогодні кожен бажаючий може відкрити рахунок у іноземного брокера і торгувати на фондовому ринку США (або, як правильніше буде сказати, на глобальному фондовому ринку). Автоматично стають доступними для інвестування акції сотень тисяч емітентів і десятки видів інструментів, включаючи опціони і ф’ючерси.

Нюанс: розібратися у такому різноманітті буде дуже складно, особливо, якщо без досвіду роботи на фінансових ринках. Я б сказав, що це інструмент для просунутих користувачів.

Як не витрачати гроші дарма

Обивателі можуть стикатися з фінансовими консультантами, які пропонують свої послуги «управління грошима». Якщо ви не працюєте на складних ринках, наприклад, на фондовому ринку США або з бінарними опціонами на екзотичні валюти, то користування послугами консультантів – сумнівна розкіш.

Потреба у допомозі консультантів з’являється тоді, коли ви не розумієте, як працює ринок. Або коли активів так багато, що відстежити всі ви просто не можете. А ось від нав’язливих порад щодо вибору банків або роботи з ОВДП я б радив відмовлятися. Часто консультанти на простих ринках працюють в умовах конфлікту інтересів, намагаючись отримати винагороду і від покупця, і продавця послуг.

На мою експертну думку, в Україні слід уникати і нав’язливих пропозицій щодо страхування життя. Хороших компаній тут небагато. Можливо, вони і дають гарний страховий захист, але, як правило, рівень пропонованої ними прибутковості не здатен вберегти заощадження від знецінення. Можливо, коли інфляція в Україні знизиться до 1 – 5% річних, їхні продукти отримають друге життя.

Краще уникати і пропозицій поторгувати на ринку Forex, особливо, якщо у вас немає схильності до ризикованої діяльності. Торгівля валютою в кредит на сучасних ринках — це не спосіб для заощаджень і не пасивний дохід. На мій погляд, це спосіб реалізації тяги до азарту.

Як не потрапити до фінансової піраміди 

Розпізнати фінансову піраміду в Україні можна не тільки за дуже великою прибутковістю, але й за деякими формальними ознаками. Якщо компанія, яка залучає кошти, не вважається банком, не зареєстрована як кредитний союз, а діє на основі звичайної реєстрації юридичної особи, це вже повинно викликати питання.

Є ще кілька неформальних ознак, за якими можна визначити піраміду:

  • співробітники компанії не люблять говорити, звідки береться більша прибутковість на інвестиції, плутаються в термінах і намагаються швидше перевести розмову на іншу тему;
  • після індивідуальної бесіди потенційних інвесторів запрошують на збори, де можуть демонструвати інших успішних клієнтів;
  • штат нечистих на руку компаній нічого не може сказати про оподаткування інвестицій – як правило, такими дрібницями вони просто не переймаються.

В принципі, український фінансовий ринок може задовольнити прості запити населення на роботу з фінансовими інструментами. Банки, страховики та кредитні спілки роблять українцям безліч інвестиційних пропозицій, і серед них можна знайти досить пристойні.