Що відомо

«Господарський суд Києва розглядатиме справу за позовом Коломойського до НБУ і Приватбанку про визнання недійсними 5 кредитних договорів рефінансування і 5 договорів особистого поручительства Коломойського за цими кредитними договорами», — йдеться в повідомленні.

«Такий позов і зазначені позовні вимоги — це спроба Коломойського зупинити, а в подальшому і виключити розгляд ініційованих НБУ справ у Швейцарії, що свідчить про небажання Коломойського виконувати взяті на себе зобов'язання за договорами поруки», — повідомляє НБУ.

Читайте також: Суд скасував рішення НБУ про виключення PwC з реєстру аудиторів

У грудні 2018 року НБУ звернувся до Першої інстанції Суду Республіки і Кантона Женеви за місцем проживання Коломойського з метою стягнення з нього заборгованості як з фінансового поручителя.

У 2016 році Коломойський, який на той момент був співвласником Приватбанку, уклав з Національним банком договори поруки та зобов'язався виконати вимоги з повернення кредитів рефінансування, отриманих Приватбанком за період 2008-2014 років, повідомляє НБУ.

Читайте також: ПриватБанк подав позов до Коломойського в суд США

«Як фактично, так і юридично Коломойський залишається боржником перед НБУ за зазначеними кредитами Приватбанку, заборгованість за якими на сьогодні становить 9,2 млрд грн», — повідомляє НБУ.

НБУ заявляє, що Коломойський намагається заблокувати судові процеси у Швейцарії і України про стягнення цієї заборгованості.