«Міжнародні партнери України неодноразово наголошували на тому, що націоналізація Приватбанку була важливим кроком для забезпечення фінансової стабільності. Рішення про виведення неплатоспроможного Приватбанку за участю держави приймалося відповідно до норм законодавства та було підтримано РНБО і урядом України з метою забезпечення фінансової стабільності та збереження коштів громадян», — зазначила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

Вона впевнена, що «законність рішень очевидна».

«Зворотна процедура в цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав. Після виведення неплатоспроможного банку з ринку за участю держави, Приватбанк повністю перейшов на ринкову бізнес-модель і сьогодні є найприбутковішим українським банком і частиною стабільної і прозорої банківської системи», — вважає Рожкова.

За словами начальника управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктора Григорчука, рішення суду не набрало чинності і буде оскаржене Нацбанком.

Читайте також: Суд визнав незаконною націоналізацію Приватбанку

Позиція голови Наглядової ради Приватбанку Енгіна Акчакочі

«Незалежно від того, хто переможе в цій президентській гонці, Приватбанк не зупиниться у своєму прагненні досягти справедливості», — зазначив Акчакоча.

За його словами, незалежна наглядова рада Приватбанку була створена для захисту інтересів акціонерів і вкладників банку. У разі Приватбанку і перші, і другі — це народ України. Один з головних пріоритетів наглядової ради полягає в тому, щоб повернути майже 160 млрд грн, якими змучена війною держава докапіталізувала банк перед обличчям краху економіки.

«Сьогодні банк послідовно і наполегливо відстоює позиції в судах. Ми не закриваємо очі і не спускаємо на гальмах важливі питання, і не миримося з „телефонним“ правом. Саме для того, щоб протистояти подібним ризикам і була повністю перезавантажена система корпоративного управління в Приватбанку», — підкреслив голова Наглядової ради банку.

Позиція Міністерства фінансів

Міністерство фінансів України не погоджується з зазначеним рішенням і готується до подачі апеляційної скарги.

«Рішення про виведення неплатоспроможного Приватбанку за участю держави приймалося відповідно до норм чинного законодавства, було підтримано РНБО і Урядом України з метою забезпечення фінансової стабільності та збереження коштів громадян», — йдеться в повідомленні.

Як зазначили в Мінфіні, капітал Приватбанку мав від'ємне значення, і держава стала гарантом виконання всіх зобов'язань перед клієнтами банку і збереження коштів громадян.

«Прийнявши вимушене рішення про націоналізацію і рекапіталізацію Приватбанку, держава вклала в цей банк 155,3 млрд гривень. Це був складний, але необхідний крок для забезпечення стабільності банківської системи та економіки в цілому», — підсумували у відомстві.

Національний банк нагадує, що рішення про визнання Приватбанку в грудні 2016 року неплатоспроможним і його подальше виведення з ринку за участю держави грунтувалися на зменшенні розміру регулятивного капіталу до від'ємного значення.

Недолік в капіталі Приватбанку був виявлений ​​за результатами стрес-тестування та підтверджений результатами інспекційної перевірки і незалежної міжнародної  аудиторської компанії.

Оскільки колишні акціонери банку не виконали взяті на себе зобов'язання щодо фінансового оздоровлення банку, про що особисто запевняли в своєму письмовому зверненні, Національний банк визнав Приватбанк неплатоспроможним і звернувся до уряду з пропозицією придбати права власності на акції банку.

Напередодні націоналізації

Нагадаємо, напередодні націоналізації у 2016 році «Мінфін» спілкувався із прес-службою Приватбанку, ситуацію описували так: «Немає ніякого питання Привату. Ми маємо справу з масштабною інформаційною атакою на банк. Вкладникам банку нічого не загрожує». 

Що думають читачі «Мінфіну»

На початку квітня «Мінфін» ставив читачам питання про подальшу долю Приватбанку. Зокрема, чи вважають вони, що в разі перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського, держбанк може повернутися до екс-власників.

Більшість читачів відповіло однозначно: держава не розлучиться з націоналізованим банком.

Більше 37% опитаних було переконано, що Приватбанк залишиться у власності держави без будь-яких умов. Ще трохи більше 40% читачів припустили, що держава не втратить контроль над банком, але його екс-власники отримають солідну компенсацію.

Якщо ви ще не пройшли опитування, це можна зробити тут. Діаграми інтерактивні і змінюються в міру того, як читачі дають нові відповіді.

Як читачі «Мінфіну» відповідали на інші питання, можна подивитися тут. Станом на 16.00 18 квітня опитування пройшло 1440 користувачів.