За її словами, оціночна вартість активів виявилася ще нижчою – 230 млн грн. Таким чином, банку завдано збитків на загальну суму близько 1 млрд грн.

До 2015 року фінустанова належала російському банку «Петрокоммерц», а основним напрямом його діяльності було обслуговування корпоративних клієнтів, кредити яких мали ліквідне забезпечення – нерухомість, виробничі потужності тощо.

У березні 2015 року російський банк продає всі акції «Петрокоммерц-Україна» 11 фізичним особам. З цього часу якість активів банку знижується, що безпосередньо пов’язано з неправомірними діями посадових осіб установи.

Як з’ясувалося згодом у процесі ліквідації банку, одними з основних учасників схем виведення активів стали ТОВ «ФК «Централ Капітал» і ПАТ «ЮСБ Банк».

Зокрема, за однією зі схем між банками було укладено угоду, за якою «Петрокоммерц-Україна» набував права вимоги за 5 кредитами в «ЮСБ Банк», забезпеченими сміттєвими цінними паперами двох фіктивних компаній.

З кореспондентського рахунку «Петрокоммерц-Україна» в «ЮСБ Банку» було списано необхідні для розрахунку 206,36 млн грн, які були попередньо перераховані фінансовою компанією «Централ Капітал» в рахунок оплати за придбані у «Петрокоммерц-Україна» кредити, забезпечені високоліквідним майном.

В результаті банк «Петрокоммерц-Україна» залишився з непрацюючими кредитами, забезпеченими сміттєвими цінними паперами, та без грошей.

Нагадаємо,  3 березня 2016 року Нацбанк запровадив особливий режим контролю за діяльністю банку. З огляду на масштаб виявлених махінацій, 7 березня 2016 року банк було визнано проблемним, а 17 березня запроваджено тимчасову адміністрацію.

Процедуру ліквідації банку розпочато 22 квітня 2016 року.