Про те, що відбувалося в останній тиждень березня у світі та Україні, розповідає у колонці на НВ спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Сapital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст блогу.

На торгових майданчиках США не було різких рухів. Індекс S&P500 закінчує тиждень на позначці в 2815 пунктів, де він відкриється зранку в п`ятницю.

Найцікавіше відбувалося у Туреччині, де Ердоган знову намагався боротися із законами економіки. В Туреччині на вихідні намічені вибори, і щоб до цього часу ліра не впала, там вирішили затиснути ліквідність. У підсумку в один момент ставки овернайт досягли рівня у 1000% і ось вже кілька днів турецька валюта знижується. Овернайт вже повернувся до більш-менш комфортних рівнів у 34%, хоча це ще дуже високо навіть у порівнянні з українськими реаліями. Виглядає, що пригоди Ердогана, який минулого літа намагався схилити до любові і розуміння турецький Центробанк, чим обвалив курс національної валюти, нічому не навчили не тільки українських політиків, які мріють це повторити, а й самого турецького султана. Потенційні проблеми в Туреччині ставлять під загрозу динаміку ринків, що розвиваються: якщо у Туреччині трапиться щось значне, по ним точно вдарить хвилею розпродажів.

В українському сегменті всі завмерли в очікуванні виборів, гадаючи, чим все закінчиться. Максимально висока увага до виборів призводить до дивних наслідків. Наприклад, зазвичай раціональні і розумні інвестори можуть дивитися «Слуга народу 3». Або будують теорії змови, звертаючи увагу на те, що в неділю буде найтепліша погода за цю весну, а значить, наші американські друзі застосували кліматичну зброю, щоб відправити раптово збожеволілу українську молодь на пікніки.

Що ж, якщо у Лондоні хтось зміг витримати три серії нового творіння українських сценаристів, то вони, ймовірно, дізналися, що новий молодий кандидат вважає МВФ проблемою, а ЄС – лукавими буржуями, які заважають Україні розвиватися. Навряд чи це для них хороша новина. З іншого боку, тривале піке рейтингів однієї дами додає оптимізму, адже ще восени саме її перемога була очевидна і лякала найбільше.

Для України найбільш позитивна новина прийшла на цьому тижні з данського королівства. Заборона Данії будувати в своїх водах Північний потік 2 – довгограюча історія, яка, як мінімум, виграє для нас час. А час – гроші, причому в даному випадку чітко зрозуміло, скільки саме грошей. В разі зупинки транзиту ми можемо втратити до $ 3 млрд на рік, що буде не дуже гарною новиною для гривні.

Поки національна валюта тримається біля позначки в 27 гривень за долар, чекаючи разом з усіма результатів виборів. Сезонна аномалія, коли в березні раптом гривня знижується, підійшла до кінця, але й посилюватися українська валюта не поспішає.

На внутрішньому ринку ОВДП помітно активного припливу грошей нерезидентів немає. Надуспішний аукціон з розміщення внутрішнього боргу минулого тижня виявився локальною історією, і цього тижня аукціони перейшли в більш звичний режим. Правда, залишився помірний попит на дворічні папери, що вказує на збереження інтересу нерезидентів. Ставки продовжують залишатися стабільними, чекаючи поствиборної визначеності.

Зате воскрес індекс УБ (Українська біржа – ред.), який повернувся з небуття. Проте, торги поки що проходять на ПФТС. Іноді навіть відбувається активна торгівля, — вибухами, як, наприклад, з Укрнафтою, коли дізнаються про дивіденди. Ціна останньої за кілька днів зросла майже на 50%. Подивимося, чи прореагує Центренерго на чергову ідею продати компанію чимшвидше, у квітні, що вже починає нагадувати кейс Криворіжсталі (якщо, звичайно, продаж буде проведено).