Пенсійна реформа буксує вже 15 років. Демографічна ситуація швидко погіршується, але ні уряд, ні депутати так не зважилися ввести другий рівень пенсійної системи.

Замість цілковитої перебудови системи уряд намагається проводити дрібний ремонт солідарного рівня — незначно підвищує пенсії, впроваджує монетизацію субсидій.

Тим часом, навантаження на працюючу частину населення зростає. На 100 працюючих громадян вже припадає 95 пенсіонерів, а розрив між рівнем їхнього доходу збільшується. За оцінкою Міжнародної організації праці, для гідного пенсійного забезпечення відношення середньої пенсії до зарплати має бути не менше 40%. В Україні, якщо брати офіційні дані, цей показник вже зараз в півтора рази менше.

Рік

Середня пенсія

Середня зарплата

Співвідношення, %

2010

1032,6

2250

45,89

2011

1151,9

2648

43,50

2012

1253,3

3041

41,21

2013

1470,7

3282

44,81

2014

1526,1

3480

43,85

2015

1581,5

4195

37,70

2016

1699,5

5183

32,79

2017

2480

7392

33,55

2018

2645,9

8865

29,85

Джерело: Держкомстат

Якщо так піде далі, нинішньому поколінню 30-річних не варто розраховувати на гідну пенсію. Вихід — подбати про майбутнє самостійно.

«Мінфін» вирішив вивчити найбільш цікаві та доступні інструменти для тривалого накопичення. У цьому огляді ми зупинимося на перевагах і недоліках недержавних пенсійних фондів (НПФ) та банківських депозитів.

НПФ 

Недержавні пенсійні фонди (НПФ) існують в Україні з 2004 року. За даними Нацкомфінпослуг, учасниками НПФ на кінець 2018 року було 840 тис. осіб.

НПФ є трьох видів: відкриті, корпоративні та професійні. Учасником відкритого НПФ може стати будь-який українець. Корпоративні фонди створюються для співробітників окремого підприємства (наприклад, КНПФ «Стирол»), професійні — для представників однієї професії.

Найчастіше, відрахування в НПФ роблять роботодавці на користь співробітників, а пенсійний рахунок в НПФ є частиною соцпакета. Підприємствам такий підхід дозволяє зменшити податкове навантаження, оскільки відрахування в НПФ списуються на витрати.

За розрахунками «Мінфіну», щоб після виходу на пенсію отримувати щомісяця 10 тис грн протягом 20 років, потрібно вже зараз почати вносити в НПФ по 1649 грн на місяць і продовжувати накопичувати протягом 20 років. Такий розрахунок зроблений з допущенням, що щорічно НПФ буде заробляти для вас не менш 8% річних.

Самостійно розрахувати майбутню додаткову пенсію можна тут.

Переваги НПФ

Багаторівневе адміністрування. Контроль за розміщенням і збереженням коштів здійснюється на декількох рівнях. НПФ керує адміністратор, інвестуванням пенсійних активів займається компанія з управління активами (КУА), зберігаються гроші в банку-зберігачі.

Закріплений розмір витрат на обслуговування. Згідно з положенням Нацкомфінусуг, обслуговуючі компанії (КУА, адміністратор і банк-зберігач) можуть брати за свої послуги не більше 7% від обсягу активів. «Зараз середній розмір усіх витрат на послуги НПФ становить 4-5%. При якісному управлінні це дозволяє заробляти дохідність вище інфляції і покривати витрати компаній. При зростанні обсягу ринку та зниженні доходностей за фінансовими інструментами компанії також будуть знижувати розмір своєї винагороди», — розповів керівник департаменту з питань маркетингу та продажів «ОТП Капітал», член Ради фонду «ОТП Пенсія» Віталій Дишловий.

Гарантія від банкрутства. Відповідно до закону, НПФ не може збанкрутувати, а тільки ліквідуватися. Але в цьому випадку пенсійні накопичення громадян повинні бути переведені в інший НПФ за вибором клієнта. А ось опинитися в «мінусі» фонд цілком може. Тоді замість прибутку його учасники отримають збитки. Тому, щоб не втратити гроші, важливо регулярно перевіряти стан вашого пенсійного рахунку.

Прозорість роботи. НПФ дають можливість вкладнику щодня відстежувати баланс власного рахунку. Також на сайті публікується інформація про діяльність та дохідність 17 найбільших НПФ. Це робить процес вибору НПФ максимально зручним.

Недоліки НПФ

Жорсткий підхід до пенсійних виплат. НПФ дозволяють збирати виключно на пенсію. Термін настання пенсійного віку людина визначає для себе самостійно, але від законодавчо визначеного він може відрізнятися не більше, ніж на 10 років.

Період виплат повинен становити не менше 10 років, якщо розмір накопичень перевищує 60 прожиткових мінімумів для непрацездатних громадян на момент закінчення накопичення. Забрати всю суму відразу можна лише в разі, якщо розмір середньомісячної виплати виявиться менше 50% місячного мінімального прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян за 10 років.

Зараз прожитковий мінімум для цієї категорії громадян становить 1497 грн. Тобто станом на 2019 рік, учасник фонду може забрати відразу весь накопичений капітал, якщо сума складе до 89 820 грн. Якщо накопичення перевищать цю планку, він буде отримувати гроші у вигляді регулярних виплат.

Причина такого обмеження пов'язана з філософією продукту. «Держава стимулює підвищення рівня пенсійного забезпечення після виходу на пенсію. Учасник сам обирає, як довго він хоче щомісяця отримувати додаткову суму, але цей термін не повинен бути менше 10 років. Якщо ж йому не вдалося накопичити значну суму, що робить цю надбавку незначною, то він може отримати і витратити її відразу», — розповідає глава підрозділу з управління локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко.

Також забрати одноразово кошти з НПФ можна в разі отримання інвалідності або критичного захворювання до моменту закінчення періоду пенсійних накопичень.

Навіть після того, як НПФ почне робити виплати учаснику, на його накопичення продовжує нараховуватися інвестиційний дохід. Це може значно збільшити його заощадження і підсумкову суму виплат, — пояснив Віталій Дишловий.

Спадкування тільки за законом. У разі смерті учасника НПФ, належні йому пенсійні накопичення можуть перейти до його спадкоємців тільки на загальних підставах і не раніше, ніж через 6 місяців. Для порівняння: в страхуванні, наприклад, клієнт може вказати в якості спадкоємця будь-яку людину, не обов'язково родича.

Ніяких гарантій. На відміну від банківських депозитів, ставка за якими обумовлюється до укладення договору, і страхування життя, де гарантується мінімальна дохідність 4%, НПФ не гарантує своїм учасникам конкретний дохід. Інвестиційний результат, отриманий керуючими компаніями, може бути і негативним. Тобто НПФ може втратити гроші клієнтів через неефективну інвестиційну політику.

Тут криється основний ризик НПФ — компанії навіть навмисне можуть виводити кошти клієнтів за рахунок вкладень в низьколіквідні та неприбуткові інструменти. Більш того, навіть показуючи «мінуси», вони цілком можуть брати плату за обслуговування. НПФ може утримувати до 7% від пенсійних активів, незалежно від того, чи була діяльність фонду прибутковою.

Але більшість НПФ в Україні сьогодні дотримуються дуже консервативних стратегій інвестування. Вони вкладають кошти переважно в ОВДП і депозити. Частка нерухомості, корпоративних облігацій і акцій в сумі становить менше 10% активів всіх НПФ. Тим не менше, кілька НПФ за підсумками минулого року показали збитки.

Показники дохідності у відкритих НПФ на 18.03.2019 р.

Назва НПФ

Дохідність за 365 днів

Джерело

12,16

Династія

11,73

ОТП Пенсія

11,25

Соціальний стандарт

10,17

Взаємодопомога

9,92

Пенсійний капітал

9,84

Фонд пенсійних заощаджень

8,5

Ініціатива

7,79

Український пенсійний контракт

7,7

Надійна перспектива

7,61

Соціальна перспектива

5,71

Арта

5,52

Українська пенсійна спілка

2,69

Фрі Флайт

-0,91

Дані: Адміністративний центр персоніфікованого обліку

Накопичення тільки в гривні. Закон зобов'язує робити відрахування в НПФ тільки в гривні. Отже, накопичити на старість у твердій валюті не вийде. Але НПФ, в свою чергу, можуть інвестувати у валютні фінансові інструменти, наприклад, депозити в іноземній валюті та валютні ОВДП. Таким чином вони захищають накопичення клієнтів від девальвації.

Важливий момент — НПФ нараховують дохідність не у відсотках, як з банківським депозитом, а у вартості пенсійної одиниці. На момент створення фонду вартість пенсійної одиниці становить 1. У міру зростання пенсійних активів та інвестдоходу, її вартість змінюється. «Наш пенсійний фонд «ОТП Пенсія» працює 10 років і зараз одиниця пенсійних внесків коштує 4,05 грн. Таким чином, зростання активів склало більше 300%. Це значно більше інфляції за той же самий період (190%)», — розповіли в «ОТП Пенсія».

Інший приклад: з початку управління фондом «Династія» (з 2013 року), його середньорічна дохідність становить 23%. «За цей період ваші внески в розмірі 70 тисяч гривень (по 10 тисяч в рік) збільшилися б на 73.5 тисячі, а загальні заощадження склали б 143,5 тисячі гривень», — підрахували в ICU.

Оподаткування НПФ. При отриманні одноразової виплати з НПФ вона обкладається 18% податком на доходи фізосіб. Додатково утримується 1,5% військового збору.

Якщо клієнт отримує регулярні виплати, ці податки — 18% ПДФО і 1,5% військового збору, налічують лише на 60% виплати. Особи старше 70 років, інваліди 1 групи і спадкоємці першого ступеня споріднення звільняються від сплати податків.

Банківські депозити

Депозити — найбільш звичний для українців спосіб заощадження і накопичення коштів, в тому числі — на майбутню пенсію. Його головна перевага — простота і прозорість. За підсумками минулого року вкладники-фізособи зберігали на депозитах понад 510 млрд грн. 

Переваги

Простота і доступність. Відкрити банківський депозит можна в будь-якому відділенні банку або онлайн.

Терміни. Банки пропонують клієнтам порівняно короткі фінансові інструменти — розмістити кошти можна на термін від 1 тижня до 2 років. Потім депозит можна забрати, пролонгувати або віднести в інший банк. Для клієнтів це більш привабливо, ніж розлучатися з грошима на 10 і більше років. Також є безстрокові депозити, але їх дохідність зазвичай нижча, ніж термінових.

Передбачуваність. Банк відразу ж обумовлює розмір відсоткової ставки, тому вкладник заздалегідь знає, який дохід отримає. У випадку з НПФ і страховою компанією — клієнт погоджується на кота в мішку, адже дохідність безпосередньо залежить від якості розміщення активів фінустанови.

Наявність державних гарантій. Усі вклади в банках до 200 тис. грн. гарантуються державою. Отже, навіть у разі банкрутства банку накопичення не пропадуть, їх поверне Фонд гарантування вкладів. Процедура отримання коштів максимально спростилася. Отримати кошти з фонду — справа одного тижня.

Гнучкість. Клієнт з легкістю може змінювати банки, в яких розміщує депозит. Деякі фінустанови дозволяють розривати договори достроково. При цьому вкладник втратить тільки дохід, початкова сума накопичень не зменшиться, на відміну, наприклад, від страхової компанії, яка поверне тільки викупну суму.

«Мінфін» порахував, яку додаткову пенсію зміг би собі забезпечити клієнт за допомогою гривневого депозиту. Ми взяли наступні базові умови: вкладник став збирати з 2011 року, його стартовий капітал — 20 тис грн. Щорічно він довносив на депозит по 20 тис. грн плюс отримані за попередній рік відсотки. В якості ставки за депозитом ми взяли середнє річне значення Українського індексу ставок за депозитом у гривні за 12 місяців відповідного року. Також, починаючи з 2014 року, зроблена поправка на утримання податку на доходи фізосіб (18%) і військовий збір — 1,5%.

Згідно з розрахунками, з 2011 і до кінця 2019 року наш клієнт зміг би накопичити суму 375 885 грн. Якщо він захоче отримувати надбавку до пенсії вже з наступного року, то, розмістивши депозит із щомісячною виплатою відсотків, він зможе отримувати по 3984,21 грн на місяць (виходячи із середньої ставки за 2019 рік — 16,02% річних).

При цьому тіло депозиту залишилося б без змін, а значить, він зміг би розмістити депозит на новий термін і отримувати додаткову надбавку до пенсії щорічно.

Як накопичити на пенсію з депозитом, грн

Умови накопичення

2011

2012

2013

2014*

2015

2016

2017

2018

2019

тіло депозиту

20 000

42756

70221

102699

138969

182708

231006

280 035

332948

відсотки

2 756

7465

12478

20211

29489

35153

36060

40885

53338

Всього з отриманими % за вирахуванням податків

22756

50221

82699

118969

162708

211006

260035

312948

375885

* на доход по депозиту введен 18% налог на доходы физлиц и 1,5% военный сбор

Отримуйте на 1,8% річних більше з «БОНУСОМ до депозиту»

Недоліки

Термін. Через те, що депозит розміщується на короткий термін, у вкладника завжди є спокуса і можливість зняти і витратити гроші після закінчення депозиту.

Відсутність помічників. Клієнт повинен самостійно займатися розміщенням накопичень на наступний період, а також самостійно аналізувати і шукати кращі пропозиції з розміщення коштів. У випадку з НПФ і страховою компанією це роблять обслуговуючі компанії.

Обмеження щодо спадкоємства. У разі смерті клієнта забрати депозит можна буде тільки через 6 місяців після смерті. Успадкувати кошти може тільки спадкоємець за законом або заповітом. Це ускладнює можливість отримання коштів людьми, які не перебували в законному шлюбі.

Регіна Дацюк

Розсилка про депозити від «Мінфіну»
Двічі на місяць розповідаємо про важливі новини для вкладників