Про те, що хвилює світові фінансові ринки і чого очікують іноземні інвестори від України, у своїй колонці на НВ розповів фахівець відділу продажів ділових цінних паперів Dragon capital Сергій Фурса. «Мінфін» наводить скорочений текст блогу.

На цьому тижні все крутилося навколо політиків та їх дурниць.

Після двомісячного ралі ринки взяли невелику паузу. Індекс S&P500 відкрив ранок п'ятниці на позначці в 2784 пункту, трохи відійшовши від досягнутого рубежу вище 2800 пунктів.

У світі було неспокійно. Президент США Дональд Трамп не зміг домовитися з самим диктаторським диктатором у світі з Північної Кореї. Індія та Пакистан затіяли перестрілку на кордоні з використанням літаків і ППО. Потім сторони почали переговори. З іншого боку, звідки весь час чекають чорного лебедя — з Китаю, навпаки, приходили позитивні новини.

По-перше, їх статистика виявилася кращою за очікування, по-друге, місцевий центральний банк заявив, що досить вже скорочувати закредитованність і можна знову простимулювати економіку.

Це на руку навіть нам, адже ці стимули часто позитивні для українського експорту і як результат, української гривні. На тлі позитиву, що зберігається, гроші продовжують стікатися до фондів, що інвестують в ринки, що розвиваються. І раз гроші йдуть, інвестори змушені купувати. Це штовхає вгору ціни і стимулює різного роду країни, яким зазвичай насилу дають грошей, йти за ними на ринок.

На цьому тлі в українському сегменті єврооблігацій триває медовий місяць інвесторів і лідера президентських перегонів. І з'являється виключно український термін «зелений лебідь», який може в перспективі стати одночасно і чорним, і білим.

Тепер у фокусі інвесторів тільки вибори і більше нічого. Навіть заголовки в Financial Times, які оповідають про черговий відкат антикорупційних реформ, що підвищують ризик зриву співпраці з МВФ, здатні зіпсувати настрій інвесторам тільки на півдня. Посадять або не посадять 60 українських корупціонерів, в Лондоні мало кого хвилює.

І до кінця тижня середня дохідність за українською кривою знизилася до 9%, а останні з тих випусків українських суверенних паперів, що вийшли на ринок, вже торгуються вище номіналу.

Продовжує зміцнюватися гривня, просуваючись вперед дуже маленькими кроками, що втім, не заважає Нацбанку активно поповнювати резерви. Курс національної валюти зміцнився і перевалив позначку 26,9 гривень за долар.

При цьому, особливої ​​активності нерезидентів на первинному ринку облігацій вже не видно. На цьому тижні обсяги залучення були мінімальні, і хоч якийсь попит спостерігався тільки в найкоротших паперах.

Пауза до виборів почалася. Тим більше, вторинний ринок облігацій вже давно не відрізняється хоч якою б то не було активністю, адже всі задовольняють свої бажання на первинному ринку. Зате є зрушення на українському ринку акцій, куди, схоже, в найближчому майбутньому повинна повернутися акція Мотор Січі.

А в старі добрі часи саме на ці акції припадав основний обсяг торгів. На цьому тижні з'явилися чутки, що заморозка акцій з боку СБУ може найближчим часом завершитися, адже високі сторони досягли компромісу.

І тепер володіти заводом будуть і китайці, і українська держава, яка отримає якісь загадкові нерозподілені акції.

У той же час, ми отримали не найприємнішу статистику за промисловим виробництвом, яке впало у 2018 році більше, ніж очікувалося. Судячи з усього, основними причинами стали дії Росії в Керченській протоці та євробляхери на вулицях Києва. Проблеми з логістикою в Керчі б'ють по металургах, а засилля автохлама з Європи — по українському машинобудуванню. Радує, звичайно, що вже не 19-е століття і промисловість відіграє, чим далі, тим меншу роль в економіці країни, принаймні, цивілізованої країни.