Українській владі було чим похвалитися у 2018. Незважаючи на передвиборчий рік, економічна ситуація була стабільною, реальний ВВП показав зростання, нехай і невелике. Так, за даними Держстату, за 3 квартали 2018 року ВВП зріс на 2,8%. Дякувати за це потрібно споживачам — внутрішній попит як і раніше залишається головним драйвером зростання економіки.

Інфляцію також вдалося втихомирити. У листопаді індекс споживчих цін виріс на 10% у річному обчисленні. На кінець року НБУ прогнозує 10,1%. Для порівняння: за підсумками минулого року інфляція становила 13,7%.

Але якщо подивитися з іншого боку, економіка все ще не відновилася до докризового рівня. Та й показник інфляції зовсім не такий, як хотілося б НБУ. Початковий прогноз регулятора на цей рік був 8,9%, але його відкоригували з урахуванням нових обставин — послаблення гривні, подорожчання нафти, зростання тарифів ЖКГ і т.д. Щоб новий прогноз збувся, регулятор вже підняв облікову ставку на 3,5% до 18%.

Серед інших досягнень влади можна виділити підписання довгоочікуваної програми з МВФ. Її загальний обсяг складе $3,9 млрд. Перші $1,4 млрд вже влилися в резерви НБУ. Так що загроза дефолту тепер малюється не так чітко. Але ось чи побачить Україна інші транші — велике питання. Чи давати уряду решту грошей, МВФ буде вирішувати після виборів. Так що вердикт багато в чому буде залежати від їх результату.

Банківський сектор також порадував. За 10 місяців 2018 року показник прибутку банків став рекордним за 10 років. Більш того, за весь рік збанкрутувала тільки одна фінустанова — ВТБ Банк. Після тотальної чистки минулих років це вражаюче досягнення.

«Мінфін» пропонує читачам поділитися своєю думкою про підсумки — 2018. Це можна зробити, пройшовши невелике опитування. Для цього доведеться залогінитися в акаунт Google.

Питання не охоплюють абсолютно всі значущі події або показники 2018 року, так як тоді довелося б відповідати на дуже багато питань. Редакція цінує час читачів, і відібрала лише головні «цифри». Тому, якщо ви вважаєте, що «Мінфін» щось пропустив — напишіть в коментарях.

І, звичайно, редакція не збирає особисті дані респондентів.