У свіжому аналітичному звіті по IT-галузі представлені дані по доходах і видатках компаній, сумі сплачених до бюджету податків та інша цікава статистика. Дослідження ініціювала Асоціація IT Ukraine разом з Офісом ефективного регулювання (BRDO). Аналіз ключових даних провів портал AIN.ua.

Загальна оцінка ринку IT

Зараз в Україні працює майже 4 000 активних компаній зі штатом до 80 співробітників і 2 309 фірм із загальною кількістю персоналу більше 80 чоловік.

За неофіційними даними, приблизно половина компаній зареєстрована в столиці. Велика концентрація IT-фірм в Харкові, Дніпрі, Львові та Одесі.

Незважаючи на падіння експорту та економіки в цілому, галузь інформаційних технологій з 2013 року стабільно росла на 11-26% в рік. У 2017-му ринок IT виріс на 20%. Збільшилася і частка IT-послуг в структурі експорту, в 2017 році вони виявилися на 3-му місці після послуг з переробки товарів і трубопровідного транспорту. А за підсумками першого півріччя 2018 року перемістилися вже на другу позицію.

Абсолютна більшість доходів компаній має іноземне походження. Більше половини надходить з США, на другому місці — Великобританія. Українські компанії також працюють з замовниками з Німеччини, Канади, Ізраїлю, Швеції та Швейцарії. Хоча обсяги замовлень поки важко назвати великими.

Кількість IT-фахівців в Україні

За неофіційними даними IT-ринок на кінець 2017 року налічував 127 тисяч осіб. Згідно з офіційними джерелами їх кількість значно менше — всього 46 тисяч. Але потрібно враховувати, що більшість IT-фахівців співпрацюють з компаніями на умовах ФОП. І якщо взяти статистику по зареєстрованим фізособам-підприємцям на кінець 2017 року і відняти кількість ліквідованих ФОП, отримаємо цифру у 80 тис. А отже, сумарна кількість осіб, задіяних в IT-сфері, приблизно дорівнює експертним оцінкам.

В цілому за минулий рік кількість фахівців, зайнятих у сфері інформаційних технологій, зросла на 27 тисяч. При цьому слід враховувати, що в IT-галузі працюють не лише програмісти і вузькоспеціалізовані технічні фахівці, а й дизайнери, фінансисти, обслуговуючий персонал. Згідно з опитуваннями, вони складають більше чверті всіх співробітників компаній.

«Мізки на експорт»

В останні роки темпи відтоку кваліфікованих IT-кадрів за кордон знизилися. Пік спостерігався в період початку агресії Росії на Сході України: згідно з даними опитування за кордон тоді виїхало 9,6% фахівців. У 2017 році цей показник склав менше 4%.

Українські фахівці достатньо кваліфіковані: близько 80% мають диплом магістра або спеціаліста, більше 11% — бакалавра. Решта перебувають в процесі здобуття вищої освіти, закінчили спеціалізовані курси або займаються самоосвітою.

Скільки витрачають і заробляють IT-компанії

У 2017 році офіційна зарплата в сфері інформаційних технологій і телекомунікацій була на 69% вище, ніж в середньому по країні. За даними спеціалізованого порталу дохід розробників в 6,6 раз більше середньої зарплати в Україні. Якщо ж судити за опитуваннями, різниця ще більше: дохід співробітників ІТ-компаній перевищує середню заробітну плату в 7 разів, а дохід ФОП — в 7,8 раз.

Оплата праці займає 80-85% витрат IT-організацій, в той час як оренда офісу — до 7%, податки — близько 5%. Згідно зі статистикою компаній, витрати на одну людину становлять близько $2 200 на місяць при середньому доході $2 500, що забезпечує маржинальність в районі 13%.

Читайте також: IT: Де відкрити рахунок для «обраних»

Сума податкових відрахувань ІТ-компаній у 2014- 2017 рр. щорічно зростала на 27% і в 2017 році досягла 4,1 млрд грн. Позитивна динаміка спостерігається і в 2018 році: надходження за перші півроку збільшилися на 30,1% і склали приблизно 5 млрд грн.

У структурі податків найбільшу частку має податок на доходи фізосіб. Крім того, багато фахівців, що працюють в статусі ФОП, платять податки самостійно. Обсяг надходжень від єдиного податку за період 2013-2017 рр. в середньому виріс на 58,8%, і в 2017 році склав 3,2 млрд грн.

Темпи зростання ІТ-галузі в Україні в найближчі роки очікуються на рівні 20% -25%. Насправді потенціал цієї сфери набагато вище, але вимагає комплексного підходу до вирішення проблем. Ключові пункти стосуються підвищення якості освіти фахівців, спрощення працевлаштування іноземних громадян, права ФОП розпоряджатися валютними надходженнями на свій розсуд, розвитку відповідної інфраструктури: ІТ-кластерів, інноваційних парків і т.д.

Читайте також: Е-ліцензії. Як легально інвестувати в іноземні активи.