З одного боку — тиск на гривню будуть надавати покупки валюти «дочками» іноземних компаній для репатріації дивідендів і дії спекулянтів, які сподіваються на цьому розгойдати ринок.

З іншого боку — після вихідного понеділка в США — сьогодні український міжбанк вже буде працювати в звичайному режимі і банки зарахують валютну виручку кліентам. Це призведе до потенційного збільшення обов'язкових продажів в середу і може позитивно вплинути на стан нацвалюти. Тим більше, що компаніям потрібна гривня для розрахунків з персоналом за серпень і здійснення господарських операцій початка місяця.

Ми очікуємо на сьогодні збільшення активності на ринку і зростання обсягу операцій до 390-440 млн доларів при укладенні до 510-580 угод.

Але в цілому, ринок поки продовжує бути налаштованим на девальвацію гривні. Якщо котирування вийдуть за рівень 28,45 гривень і вище — ми очікуємо виходів НБУ з інтервенціями з продажу долара, щоб збити ажіотаж.

Незважаючи на перекоси попиту і пропозиції та тиск на гривню як за рахунок об'єктивних факторів, так і спекулятивної складової — «Мінфін» зберігає свій прогноз по швидкої корекції курсу як за рахунок самого ринку, так і за рахунок потенційних дій НБУ по інтервенціях.

За нашими розрахунками, котирування у вівторок після можливих ранкових стрибків курсу будуть перебувати в межах коридору 28,40-28,55 гривень, а до кінця дня і завтра знизяться до рівня коридору 28,30-28,39 гривень.

P.S. До моменту виходу статті вже стало відомо про проведення НБУ чергового аукціону з продажу 100 млн доларів з терміном подачі до 3-х конкурентних заявок від банку до 12:30.

Котирування готівкового валютного ринку:

Курс долара в банках на 10 ранку: прийом 28,10- 28,43 і продаж 28,45-28,60 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,20-28,305 гривень та продаж 28,38-28,45 гривень.

Про тенденції на торгах за 3 вересня можна прочитати тут, а графік котирувань долара, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

Настрої по перспективах гривні залишаються негативними як за офіційним, так і за міжбанківським курсом.

За офіційним курсом і за міжбанківським — сьогодні думки єдині. 44% респондентів вважають, що долар буде нижче 28,25 гривень. 56% опитаних впевнені в його закріпленні на рівні істотно вище 28,26 гривень.

Якщо сьогодні ситуація не зміниться — «Мінфін» в черговий раз буде змушений підняти шкалу опитування з завтрашнього дня.

Прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара на завтра ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram