«Наша висока ставка є ефективним інструментарієм, який змушує банки платити більше за депозитами. Ми бачимо, що у нас є кореляція між нашою ставкою і ставкою за депозитами юросіб, які як правило короткі по термінах. У той же час по фізособам ми бачимо, що зараз ставки перебувають на тому ж рівні, що і півроку тому. Банки припинили знижувати ставки, коли ми почали цикл підвищення облікової ставки», — повідомив Чурій.

Читайте також: Чурій звинуватив «чорний ринок» агробізнесу у атаці на гривню

За його словами, банки до кінця року підвищать процентні ставки за депозитами фізосіб та НБУ має намір в цьому напрямку їх підштовхнути.

«Ми подумаємо, як ввести обмеження по тендерам рефінансування. Зараз ми можемо дати 3 млрд грн на тиждень. Може бути ми знизимо цей обсяг, щоб дати стимул банкам підняти ставки за депозитами», — зазначив заступник голови НБУ.

Отримати додатково до 2% бонусу до річної ставки

Регулятор бачить, що ліквідність банківської системи знижується в результаті того, що: НБУ не викуповує облігації банків; Нацбанк платить уряду, прибутку менше, ніж надходить йому відсотків за ОВДП; збільшується частка готівки в обігу, що призводить до зменшення коррахунків банків.

«Все це призводить до того, що надлишкова ліквідність, яка у нас була на початку року – це 70 млрд грн на депсертіфікатах вже зменшилася до 23 млрд грн. Ця ліквідність неоднорідна, і ми не виключаємо, що скоро побачимо попит банків на кредити рефінансування», — додав він.