Оформити заявку на кредит під заставу авто.

Де взяти гроші?

Ринок намагається реагувати на зростаючий попит на кредити. Наприклад, кредит можна отримати під заставу автомобіля, причому не тільки в банку, але й в ломбарді.

Ставлення громадян до автоломбарду неоднозначне. У багатьох склався стереотип, що кредити під заставу авто невигідні і дуже дорогі. Деякі не хочуть брати такі позики через побоювання втратити транспортний засіб.

У компанії «Каштан 2000», яка працює на цьому ринку вже 18 років, пояснюють: подібні стереотипи подекуди мали під собою підстави за часів становлення ринку. Раніше випадки шахрайства з автозаставами дійсно зустрічалися. Причому іноді вони ставали публічними і закінчувалися гучними скандалами. Але останнім часом ринок став більш цивілізованим. Ті компанії, які працювали на довгострокову перспективу витіснили недобросовісних конкурентів і зараз, існує кілька великих компаній, у яких брати кредити під заставу авто не тільки безпечно, але і вигідно, — стверджують експерти.

У «Каштан 2000» розповіли, що вони пропонують два варіанти кредитування під заставу авто: транспортний засіб можна поставити на парковку компанії, а можна продовжувати користуватися ним. Останній варіант дозволяє уникнути незручностей, пов'язаних з тим, що машина знаходиться в заставі. Ця послуга доступна в Києві, Харкові, Одесі та Дніпрі (в цих містах є офіси «Каштан 2000»).

Як відзначають експерти, попит мають обидва види кредиту під заставу авто (і зі зберіганням на стоянці і на ходу). «Звертаються, в основному, підприємці, у яких виникають касові розриви. Але приходять і інші громадяни, яким терміново потрібні гроші. Причому, як показує наш досвід, 83% клієнтів звертаються до нас повторно, а також рекомендують друзям і знайомим», — відзначили в «Каштан 2000».

Як отримати кредит під заставу авто

«Мінфін» провів міні-дослідження, яке показало: отримати кредит під заставу авто зараз дійсно нескладно, і, головне — швидко. Автоломбард видає гроші всього через 1-2 години з моменту звернення клієнта.

Щоб отримати кредит, потрібно приїхати в офіс автоломбарду з техпаспортом на автомобіль, власним паспортом та ідентифікаційний кодом. Якщо позичальник перебуває у шлюбі, потрібно також свідоцтво про шлюб.

Довідка про доходи ломбарду не потрібна. Тому потенційне коло позичальників тут набагато ширше, ніж у банках. Кредити під заставу авто доступні і тим, хто не має великої офіційної зарплатні або працює без оформлення. У банку таким громадянам отримати фінансування практично нереально.

Далі співробітники кредитної установи детально розповідають потенційному клієнту про саму послугу та умови отримання кредиту, консультують — який саме пакет краще вибрати.

В офісах «Каштан 2000» працює штатний оцінювач. Після оцінки авто клієнту пропонують гарантійну суму кредиту — як правило, до 80% від вартості транспортного засобу. Розмір суми залежить ще і від обраного способу кредитування. Наприклад, якщо клієнт вважає за краще користуватися авто після отримання позики, сума буде трохи менше, ніж в разі, якщо машина залишиться на стоянці. При виборі варіанту «на ходу» доведеться трохи дорожче заплатити і за нотаріальне оформлення договору. Це пов'язано з більш високими ризиками кредитора — адже після отримання грошей клієнт їде на предметі застави. Так само потрібно відзначити, що транспортний засіб не переоформляється, і клієнт як і раніше залишається повноцінним власником авто. Тому, якщо автомобіль коштує недорого і сума кредиту невелика (скажімо, до 1 тис. доларів), клієнтові вигідніше поставити машину на стоянку (гроші за зберігання транспортного засобу не стягуються), — радять в «Каштан 2000».

Від обраного варіанту кредитування залежить і відсоткова ставка. Якщо позичальник хоче користуватися авто після оформлення застави, кредит оформляється під відсоткову ставку трохи вище, ніж при зберіганні авто на стоянці. Але в будь-якому випадку послуга «авто в ходу» є популярнішою через зручності користування грошима і транспортом одночасно.

Як погашати

У «Каштан 2000» розповіли, що їх клієнти беруть кредити під заставу авто в середньому на 3-4 місяці, хоча формально терміни кредитування не обмежені. Крім того, можна закрити кредит раніше прописаної в договорі дати — ніяких штрафних санкцій за це не передбачено.

Не менш важливим для потенційних позичальників є і питання — як бути в разі форс — мажорних ситуацій. Наприклад, якщо в силу будь-яких обставин клієнт не може вчасно платити за кредитом.

Як стверджують в «Каштан 2000», в таких випадках вони намагаються вирішити проблему разом з клієнтами — подовжують терміни договору, реструктуризують заборгованість тощо. «Для нас головне, щоб клієнт не ховався, а відкрито спілкувався в будь-якій ситуації. Домовлятися завжди можна», — кажуть в компанії. Якщо ж позичальник визнає, що у нього не залишилося ресурсів для погашення кредиту і доведеться розпрощатися з авто, в автоломбарді пропонують два варіанти. Позичальник може скористатися допомогою компанії для реалізації транспортного засобу, або продати машину самостійно, і спробувати виторгувати за неї велику суму.

Умови видачі та погашення кредиту під заставу авто на ринку, можуть відрізнятися. Вони залежать від надійності ломбарду. Тому експерти радять, в першу чергу, уважно читати договір, особливо розділи, прописані «дрібним шрифтом». «Буває, що на словах людині обіцяють одне, а в договорі вказані інші умови, наприклад, штрафні санкції, про які консультант не повідомляв. Не рідкість і випадки, коли потенційному клієнту не дають достатньо часу, щоб детально ознайомитися з договором. Вимагають швидкого підпису. Це також повинно стати «дзвіночком» — від підписання такого договору краще утриматися», — рекомендують в «Каштан 2000».

Обираючи автоломбард, варто порівняти пропозиції кількох компаній і приймати рішення виважено та розсудливо. Краще під'їхати в офіс і поспілкуватися наживо. Важливо, щоб компанія мала тривалу історію роботи на ринку, гарну репутацію і прозорі умови кредитування. Тільки в цьому випадку позичальник зможе взяти кредит з мінімальною переплатою і без ризику втратити транспортний засіб.

Залишити заявку на кредит під заставу авто від Каштан 2000 можна на сайті.