Безуспішне блокування месенджера Telegram в Росії, яке вже кілька днів супроводжується попутним блокуванням IP-адрес хмарних сервісів Amazon, Google і інших провайдерів, в останні дні активно обговорювалося між співробітниками 12-го центру ФСБ і представниками інших профільних відомств, повідомляє РБК.

Зокрема, 18 квітня співробітник 12-го центру ФСБ Роман Антипкін відправив колегам лист, в якому роз'яснив, що справжня причина блокування Telegram в Росії полягає в бажанні Павла Дурова запустити на основі месенджера «повністю неконтрольовану фінансову систему».

«Колеги, так історія взагалі не про це, як ви не розумієте! Історія не про ключі і тероризм <...>. Паша Дуров вирішив стати новим Мавроді. Запустивши свою крипту, ми в Росії отримаємо повністю неконтрольовану фінансову систему. І це не біткоіни для маргіналів, це буде просто, надійно і безконтрольно. Це загроза безпеці країни <...>. Вся наркота, обнал, торгівля органами піде через Пашин крипту, а він буде говорити: «Я ні до чого, забороніть слова, їх використовують терористи», — йдеться в листі, підписаному Романом Антипкіним.

Текст листа є у РБК, його справжність підтвердили федеральний чиновник і топ-менеджер одного з операторів зв'язку.

Про бажання Павла Дурова запустити власну блокчейн-платформу під назвою Telegram Open Network (TON) з криптовалютою Gram стало відомо в кінці 2017 року.

Раніше «Мінфін» також повідомляв, що Telegram запустив другий секретний попередній продаж криптовалюти Gram перед проведенням публічного розміщення токенів (ICO) проекту TON.