Про це в ефірі одного з національних телеканалів повідомив головний комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко, пише Уніан.

«Ми проводимо переговори з Газпромом… з березня місяця ми більш активно ведемо переговори щодо нового транзитного контракту», — сказав він.

За його словами, позиція «Нафтогазу» полягає в тому, щоб створити такі умови, за яких Газпрому буде економічно невигідно припиняти або знижувати обсяги транзитного газу з 2020 року.

«Другий напрям — це економічний примус до співпраці: ми кажемо Газпрому, що якщо не буде транзиту через Україну після 2019 року, то ми вимагатимемо збільшення транзитного тарифу в 2018-2019 роках, щоб економічне знецінення української ГТС за відсутності транзиту і прискорена амортизація були відшкодовані Нафтогазу вже зараз», — пояснив топ-менеджер української компанії.

Вітренко відзначив, що якщо Газпром не хоче платити більше в 2018-2019 роках, то він має або сам забронювати потужності української ГТС (з 2020 року), або дозволити європейським газовим трейдерам купувати газ на східному кордоні України, і тоді вже європейські компанії бронюватимуть потужності ГТС.

Раніше «Мінфін» повідомляв, Фінляндія видала другий дозвіл на будівництво і експлуатацію газопроводу «Північний потік-2» в фінській винятковій економічної зоні.