Про це заявив директор Департаменту ліцензування Нацбанку Олександр Бевз.

«Сьогодні народні депутати не підтримали у першому читанні урядовий законопроект № 7180 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей управління державними банками». За цей проект закону проголосувало лише 187 народних депутатів. Таким чином, документ відхилено», — зазначив він.

За словами Бевза, прийняття законопроекту № 7180 дало б змогу здійснити докорінний перегляд принципів та механізмів корпоративного управління державними банками.

«Проект закону передбачає удосконалення принципів та механізмів корпоративного управління в державних банках й покликаний привести ці принципи у відповідність до найкращих міжнародних стандартів. Це значно підвищило б конкурентоспроможність та ефективність державних банків», − зазначив Бевз.

Регулятор неодноразово наголошував і продовжує наголошувати на тому, що державні банки потребують запровадження високих стандартів корпоративного управління.

Нацбанк сподівається, що питання управління державними банками буде законодавчо оновлене і ґрунтуватиметься на зрозумілих, рівних та справедливих засадах.

Зокрема, відхилений проект закону передбачав створення ізольованої від політичного впливу системи управління діяльністю державних банків через наглядові ради, більшість у складі яких становили б незалежні члени.

Читайте також: Рада провалила прийняття закону щодо держбанків

У проекті чітко виписувалися критерії незалежності членів наглядової ради, які мали визначатися шляхом конкурсного відбору в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, виключно із числа кандидатів, відібраних на умовах відкритого конкурсу компанією з добору персоналу.

Крім того, законопроект пропонував запровадити кримінальну відповідальність за неправомірне втручання в роботу держбанків.

Нагадаємо, раніше «Мінфін» писав, що Міністерство фінансів закликало Раду підтримати законопроект щодо управління держбанками.