Влада притягати до відповідальності нікого не стане. Як і не стане з'ясовувати — звідки гроші і чому їх господар не платив податки.

Питання про амністію капіталів обговорюється в нашій країні вже багато років. За цей час до Верховної Ради подавалося десятки законопроектів на цю тему. Прихильники і противники ідеї призводять багато аргументів.

Чи потрібно проводити в Україні податкову амністію, на своїй сторінці в Facebook написав співзасновник банку Аваль, співвласник холдингу Молочний альянс Олександр Деркач.

Кілька днів тому президент закликав прийняти закон про податкову амністію. З тим, щоб, за його словами, захистити малий і середній бізнес і допомогти завести раніше виведені гроші в Україну. Заплативши відповідний податок.

Якщо вже говорити чесно, це питання ніякого відношення ні до малого, ні до середнього бізнесу відношення не має, бо не вони головне джерело коштів, які осіли за кордоном. Говорити про податки теж мабуть не варто, оскільки у нас і так діє 3-річний термін позовної давності за несплаченими податками. Те ж стосується і заведення грошей в Україну. Ніхто не заважає сьогодні інвестувати через кредити, покупку акцій і т. ін.

Тому, якщо відкинути ідеологічну мотивацію і аргументи про «допомогу» бізнесу, то мова про інше. Що робити з десятками (?) мільярдів доларів, які осіли за останні два десятиріччя на рахунках в західних банках. Як їх легалізувати, по-перше, і змусити працювати на Україну, по-друге. Хоча б частково.

Ентузіазму в масах пропозиція не викликала, як я зрозумів, і перша реакція на нього була негативною. Гроші корупціонерів і т.ін. Я, до речі, так само думав роки зо два назад, коли ідея тільки з'явилася в повітрі. Зараз я свою думку змінив. Тому що іншого шляху, на жаль, не бачу. Так, там є гроші, наколядовані держчиновниками, прокурорами, суддями та іже з ними. Може навіть і дуже багато. Але там і багато грошей, зароблених чесною бізнесовою працею. Як їх розділити? Хто цим буде займатися? Так ніхто.

Півтора роки тому 2 мільйони чиновників опублікували шокуючі декларації. Хтось їх реально запитав про джерела? Хтось поніс покарання? Когось з роботи вигнали? Ні. Так і тут. З'явиться нова комісія (від кожної партії по людині), яка буде вирішувати, чиї гроші правильні, а чиї ні. За відповідну винагороду. Тому що розібратися в мільйонах трансакцій у сотень тисяч людей нереально.

Тому, ризикуючи викликати гнів публіки, я б запропонував не морочити собі голову і взагалі не розбиратися з джерелами. У абсолютної більшості. Є у тебе на особистому рахунку або рахунку компанії якісь гроші. Покажи декларацію податкової про раніше сплачені податки і заплати з різниці, якщо ти хочеш, щоб до тебе не було питань. І отримай відповідну індульгенцію. Для себе, дітей, для західного банку, тому що інакше він твій рахунок закриє.

Так, будуть питання. До людей типу судді N., наприклад, у якого на рахунках раптом випадково виявиться 50 мільйонів. Але не в кримінальному плані. Де там уже знайдеш кримінал. Вони вам довідки від п'яти бабусь, які залишили спадщину, пред'являть. Що з ними далі робити? Залишати їх далі на роботі, чи ні. Тут, напевно, компромісу не повинно бути.

Але якщо ці гроші не легалізувати, їх просто не будуть показувати. Переведуть в інші юрисдикції, розтикають по сейфах, накуплять будинків і квартир в Дубаї і т. ін.

Посилання на те, що в інших країнах амністій ніхто не оголошував, не дуже серйозні. В інших країнах жоден чиновник з зарплатою в 5 тисяч гривень, який купив будинок на Лазурному Березі за 5 млн. євро, не працював би чиновником жодного дня. Можна далі закривати очі на це питання. Але в будь-якому випадку якесь рішення приймати доведеться. Тому що скоро набере чинності угода про автоматичний обмін інформацією з банками, до якого приєдналася Україна.