Угоди продовжували активно укладатися на фондовому ринку, де панує чудовий настрій. Фондовий індекс S & P500 попутно оновив кілька історичних максимумів, причому в цей раз навіть маленький українець міг відчути свою причетність до зростання ринку. Флагманом зростання стали на цьому тижні акції Netflix, і якщо ви дивилися один з успішних серіалів, то знайте, що і ваш внесок є в скарбничці товстосумів цього світу. Якщо, звичайно, ви дивилися його і платили за це.

Ранок п'ятниці індекс S & P 500 відкриє на позначці в 2839 пунктів. Набагато цікавіше було спостерігати за ростом курсу євро на цьому тижні. Який не зміг зупинити, а іноді навіть і підтримав, Маріо Драгі, за що його повинні були сильно незлюбить німці. У своєму виступі, коли він заявив, що ставка залишається незмінною, італійський професор не виявив побоювань з приводу зміцнення європейської валюти. Що тут же зміцнило її вище позначки в 1,25, де, правда, європейська валюта не змогла затриматися надовго.

Допоміг долару Трамп, який щось в черговий раз щось сказав, побажавши сильний долар. Що логічно, адже Трамп найгеніальніший сильний президент і у нього не може бути нічого слабкого, навіть валюти. Так чи інакше, слабкий долар і зростаючий американський ринок продовжують штовхати вгору як валюти країн, що розвиваються, так і їх боргові ринки.

Не мине цезростання і український ринок єврооблігацій. Основні події для якого також розгорталися в Давосі, де президент України зустрічався з головою МВФ. І де повинна була з'явитися ясність з приводу співпраці з Фондом. Попередня така зустріч дорого коштувала українцям, адже мадам Лагард погодилася вилучити з умов наступного траншу земельну реформу (що, втім, порадувало спекулянтів, тому що підвищило шанси на наступний транш). Цього разу голову МВФ підготували краще, і вона презентувала українській владі консолідовану позицію світової закуліси – ні кроку назад в питанні формування антикорупційного суду. Президент пообіцяв співпрацювати, після чого новинні стрічки замайоріли новими датами наступного траншу. Від квітня, озвученого президентом, до травня, за оптимістичною версією міністерства фінансів. Але це кращий з варіантів. Втім, спекулянтам цього вистачило, щоб заспокоїтися і порадіти. При поточному настрої на світових ринках всі налаштовані виключно на позитив.

Останнім інститутом, який продовжує говорити українцям гірку правду, залишається Національний Банк. І каже він це наполегливо, правда, не матюками і не звичайними словами, а зростанням ставки. На цьому тижні НБУ знову підняв ставку і знову показав, що поки що комунікаційна стратегія регулятора працює не дуже. Зростання ставки виявилося занадто різким, на 1,5% до 16,0%, чого не очікували на ринку.

Читайте також: Жорсткий старт. Чим відгукнеться підвищення облікової ставки НБУ

Інфляційні очікування, які бачить Нацбанк, залишаються занадто високими, і регулятор намагається чинити опір, як може. Натякаючи і на занадто м'яку фіскальну політику, передаючи привіт Мінфіну і депутатам, у яких вже почалася передвиборна гарячка. Найбільший привіт Нацбанк передав ринку облігацій. Який ще влітку і на початку осені був готовий відкритися для корпоративних позичальників, але тепер вже і Мінфін позичає тільки в коротку і під 16%. Даруючи шанс місцевим спекулянтам заробити, продавши зараз долар на піку і купивши піврічні папери, термін обігу яких закінчується в момент локального максимуму української валюти.

Читайте також: ОВДП або депозити. На чому можна більше заробити

Локальний мінімум гривні щодо долара, схоже, пройдено. На цьому тижні покупці доларів кудись пропали, лише помітивши на горизонті аграріїв, що прокидаються (повернулися з лиж). Правда, прихильники теорії змови знову отримали їжу, благо The Economist порахував в черговий разіндекс бігмака, збентеживши цим всіх журналістів і міських божевільних. Останні тепер впевнені, що не в Україні найдешевші бургери, а курс гривні знаходиться на рівні 8,9 грн за долар. І тільки змова жидомасонів, українських олігархів і банкірів не дає гривні зміцніти.

Читайте також: Українську гривню визнали найбільш недооціненою валютою — ЗМІ