Отже, чого очікую від 2018 року? Змін.

Змін у законодавстві, у роботі забудовників, у житті і достатках кожного українця. Зміни будуть, зміни вже є.

З першого січня маємо нові тарифи на комунальні послуги. За цим же Законом маємо пеню за несвоєчасну оплату, а також абонплату, що не залежить від того, чи користуєтесь ви послугами.

Маємо величезну кількість непроданих квадратних метрів житла, а також ризики того, що 10-15% будівельних майданчиків в цьому році можуть зупинити свою роботу.

Маємо також зняття сертифікації якості з виробників будівельних матеріалів. Наразі контролювати цемент, цеглу, вікна, двері, плитку тощо держава не буде зовсім. Гарантувати їх якість – теж.

Маємо підвищення цін на реєстрацію прав на нерухомість.

По даним профільного міністерства, покращення вже наступило, а далі буде ще краще. Адже власні доходи місцевих бюджетів за 2017 рік зросли до 192 млрд гривень. По всій країні відкривають нові дитячі садочки, поліклініки, амбулаторії та школи. Децентралізація дає свої рясні плоди.

Майже щодня в Мінрегіобуді відбуваються наради, на яких вирішують як боротись із застарілим житловим фондом, недобудовами тощо. Практично всі експерти в один голос розповідають, що цього року нас очікує величезна кількість нової містобудівної документації та всіляких нових законів.

Як до цих змін ставитись – вирішувати кожному самостійно. Хтось згадує прокляття індусів «щоб ти жив під час змін», а хтось впевнений, що всі зміни в житті на краще.

Бережіть себе і нехай новий рік принесе виключно позитив!

Редактор рубрики «Нерухомість» Яна Довгань