Що нового з'явилося в документі НБУ, в своєму блозі на ЕП написав адвокат ЮФ "Ільяшев і партнери" Олександр Виговський. "Мінфін" вибрав головне.

Більше документів

Для отримання ліцензії на проведення валютних операцій резидент тепер повинен також подавати обгрунтування, в якому треба пояснити потребу в переказі коштів за межі України. До нього потрібно додавати копії підтверджуючих документів, засвідчених належним чином, та інших документів, які подаються в залежності від суті операції.

Також на вимогу НБУ необхідно подавати документи, необхідні для вивчення учасників валютної операції. Якщо НБУ виявить недостовірну або суперечливу інформацію, в тому числі щодо кінцевих бенефіціарів заявника чи іншої сторони валютної операції, він може відмовити у видачі ліцензії або анулювати вже видану.

Ще одним додатковим документом є довідка про відкриті поточні рахунки в уповноважених банках, включаючи дані про залишки коштів на рахунках і рух коштів за рахунками за останні шість місяців.

При розгляді пакету документів НБУ тепер зможе звертатися в будь-які органи, установи, відомства, банки і до інших осіб для отримання інформації та документів щодо учасників валютної операції, її суті і мети, відповідності суті операції предмету діяльності заявника, джерел походження його коштів і активів.

НБУ буде також оцінювати достатність реальних фінансових можливостей заявника для проведення фінансової операції на відповідну суму, а також економічну доцільність і сенс її проведення.

НБУ не видасть ліцензію, якщо:

- Заявник відмовиться надати документи, які потрібні для уточнення додаткових обставин проведення валютної операції;

- НБУ визнає недостатньо обґрунтованою економічну доцільність операції з переказу іноземної валюти за кордон;

- У заявника недостатньо фінансових можливостей, щоб проводити таку трансакцію;

— Протягом року до подачі заяви були зафіксовані факти порушення заявником вимог банківського, валютного або фінансового законодавства України, законодавства в сфері запобігання відмиванню злочинних доходів, а також якщо до заявника було застосовано заходи впливу або штрафи за порушення законодавства;

— Якщо іншим учасником операції є особа, яка перебуває або зареєстрована в країні, що не виконує рекомендації з боротьби з легалізацією кримінальних доходів або фінансуванням тероризму, або якщо до цієї країни застосовуються міжнародні санкції або санкції інших держав;

— Заявник ховається від слідства, органів влади або знаходиться в стані банкрутства.

Аналіз нововведень дозволяє зробити висновок, що вони спрямовані на посилення валютного режиму, а аж ніяк не на його лібералізацію, як часто декларує НБУ, і на посилення контролю з боку регулятора за вихідними валютними потоками.