Відтоді на Інститутській «рулить» в.о. глави — Яків Смолій. Головний банкір країни досі не призначений, хоча «сватали» на заповітну посаду багатьох.

За час головування Валерії Гонтаревої фінансова система кардинально змінилася. З ринку пішло більше ніж 80 банків, НБУ ввів плаваючий курс та зняв з себе відповідальність за його стабільність. Після цього гривня девальвувала до 27 грн/$, а сам регулятор почав таргетувати інфляцію.

Цей список можна продовжувати дуже довго, як й перелік неоднозначних фраз Гонтаревої.

Як би там не було, складається враження, що на 40 млн жителів України немає жодного, який був би гідний стати наступником Валерії Гонтаревої. За більш ніж 6 місяців ходило безліч чуток про призначення нового голови. На цю посаду пророкували й голову Райффайзен Банку Аваль Володимира Лавренчука, й нинішнього в.о. глави Якова Смолія, й бізнесмена Сергія Тігіпка, й главу Фонду гарантування вкладів Костянтина Ворушиліна, й багатьох інших кандидатів.

Були й «самовисуванці», які рвалися рятувати фінансовий сектор країни. Серед таких виявився, наприклад, Віктор Ющенко, який перед тим як стати Президентом України, встиг побувати й у кріслі голови Нацбанку.

Але Петро Порошенко так й не визначився з фаворитом, і свою кандидатуру головного банкіра в парламент не подав. Хоча обіцяв це зробити ще у вересні.

В кінці грудня знову з'явилися чутки, що президент готовий представити свою кандидатуру на розгляд депутатів. Нинішній в.о. глави НБУ Яків Смолій навіть заявив, що якщо президент захоче зробити його повноцінним главою, а парламент — не підтримає це рішення, — він піде зі своєї посади. Але справа з мертвої точки не зрушила, і вже очевидно, що в нинішньому році повноцінного главу Нацбанк не отримає.

«Мінфін», як і вся країна, сподівається, що в 2018 році ситуація, нарешті, вирішиться. А поки пропонує читачам розповісти про їхнє ставлення до відпусток Валерії Гонтаревої, а також про своїх фаворитів на пост голови НБУ.

Зробити це можна за допомогою невеликого опитування. Для цього доведеться зайти в акаунт Google, адже тільки так можна обмежити проходження опитувальника однією й тою ж людиною кілька разів.

Результати опитування будуть незабаром опубліковані на «Мінфін» у вигляді інтерактивних діаграм.

Олекса Рябуха

Слідкуйте за цікавими та ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram