Загальна сума боргу по цих позиках — 36 млрд грн. Чи варто зв'язуватися з квартирами, що знаходяться в заставі, і які ризики очікують покупців, «Мінфіну» розповів керуючий партнер адвокатського об'єднання «Suprema Lex», адвокат Віктор Мороз.

Купівля прав вимоги за кредитами, що були оформлені в неплатоспроможних банках, які зараз знаходяться в процесі ліквідації, загрожує покупцям низкою ризиків.

По-перше, боржники дійсно можуть бути неплатоспроможними і не мати ніякого майна, на яке можна було б звернути стягнення. Іпотека ж по таким кредитам може виявитися «дутою» — тобто не покривати заборгованості по кредиту і не відповідати оцінці, яка була проведена при оформленні іпотечного договору. Або ж майно з іпотеки вже може бути взагалі виведено.

По-друге, за такими кредитами можуть бути пропущені строки позовної давності. Або до моменту переходу банку під контроль Фонду гарантування вкладів фізичних осіб між позичальником і банком могли бути підписані додаткові угоди, що передбачають спеціальний порядок погашення заборгованості (наприклад, через позасудове звернення стягнення на предмет іпотеки), які Фонду передані не були. В такому випадку покупець кредиту може витратити гроші даремно.

Ймовірно, що у покупця не буде реальної можливості перевірити всі нюанси придбаного кредиту. Адже кредитор в особі Фонду гарантування продає права вимоги за кредитами «як є». Тобто покупцеві буде надано кредитний договір і кредитна справа в тому форматі, як їх отримав Фонд. Про решту нюансів покупець дізнається набагато пізніше від позичальника, якого, до того ж, не повідомляють про зміну кредитора.

Позичальник може оскаржити продаж кредиту Фондом, якщо покупець не має ліцензії Нацкомфінпослуг на здійснення фінансових послуг або ж кредитний договір містить застереження про порядок передачі прав вимоги за кредитним договором, зокрема, про порядок розкриття банківської таємниці.

Таким чином, продаж Фондом прав вимоги за кредитами, заборгованість за якими він не може стягнути самостійно, пов'язана з цілою низкою ризиків і може обернутися купівлею кота в мішку.