Аналітики Birinyi Associate склали графік 10 найбільших фінансових бульбашок в історії, пише «Хайтек».

«Якщо припускати, що біткоін - це теж бульбашка, то в рейтингу він посідає третє місце після фінансової схеми щодо розвитку долини Міссісіпі в XVIII столітті і ситуації з акціями Qualcomm в 1998-1999 роках, коли їх вартість підскочила за один день на 31%» , - йдеться в дослідженні.

Читайте також: Криптореволюція і децентралізація міжнародної банківської системи

За словами експертів, нафта, Dow Jones, Nasdaq, срібло і японська фінансова бульбашка вже поступаються біткоіну.

Експерти не стали враховувати бульбашку, яка сформувалася під час тюльпанової лихоманки в Голландії через відсутність точних відомостей, тому порівняти бум криптовалюта зі скупкою цибулин тюльпанів не вдалося.

Глава Birinyi Associates Ласло Бирине передбачає, що біткоін знаходиться в стані бульбашки, тому засновник компанії не рекомендує інвестувати в криптовалюту.

«Зізнаюся, ми трохи поторгували біткоіном. Я не проти торгівлі, але я б не став ризикувати і робити інвестиції», - пояснив він в інтерв'ю CNBC.

Про неймовірні масштабах біткоін-бульбашки пише і Bloomberg. За підрахунками аналітиків, біткоін вже в чотири рази обійшов за вартістю акції доткомів на їх піковому показнику.

З 1997 по 2000 роки акції доткомів залучили через IPO $ 44 млрд. Біткоін після форка розколовся на кілька валют.

Так, Bitcoin Cash оцінюється в $28 млрд, а Bitcoin Gold - в $6 млрд. Ці суми поступово наближаються до доткомівського показника. Більше того, існує ще ефір з капіталізацією в $46 млрд, а також сотні інших криптовалют.

Раніше «Мінфін» писав, що мільярдер Майкл Новограц заявив, що біткоін стане найбільшою бульбашкою в історії людства.