Про це для Forbes написав Кайл Торпі.

Частина спільноти розглядає біткоін в якості активу нового класу, недосяжного для урядів, банків і третіх сторін. Інші ж вважають біткоіни інноваційної платіжною системою.

Представники першого табору виступають проти спірних змін системи, щоб уникнути виникнення ризиків невиконання зобов'язань однієї зі сторін, пов'язаних зі збереженням вартості в цифровому активі. Їх опоненти вважають, що хардфорк може збільшити платіжну продуктивність і знизити транзакційні комісії.

Крім цього, нову версію PayPal дійсно можна розробити поверх базового протоколу біткоіна, але тільки в тому випадку, якщо співтовариство залишиться вірним ідеї цифрового золота. В іншому випадку не можна створити більш безпечну систему на основі менш захищеної.

Торпі переконаний, що біткоін є цифровим золотом, але поверх блокчейна біткоіна все ще можна запустити поліпшену і надійну версію PayPal, повідомляє Forklog.

Найбільш вірогідною версією «поліпшеного PayPal» є технологія Lightning Network, що дозволяє відправляти кешовані транзакції за допомогою спеціальних платіжних каналів, а не безпосередньо через блокчейн. В даному випадку блокчейн виступає в якості «судової інстанції» для вирішення спірних ситуацій.

Крім дворівневого платіжного рішення, Lightning Network також містить ряд компромісних технологічних характеристик в контексті централізації конфіденційності та зменшенні транзакційних витрат.

Наприклад, представники ZCash представили проект надійної платіжної системи поверх блокчейна біткоіна або блокчейна ZCash, яка не зможе заморожувати кошти користувачів і не знатиме про призначення транзакцій.

Незважаючи на те, що ідея блокчейна полягає в усуненні посередників, Кайл Торпі вважає, що, можливо, варто подумати над доцільністю розробки централізованої моделі поверх децентралізованої основи.

Така платіжна система не зможе вкрасти кошти користувачів, заборонити проведення транзакцій або встановити стеження за учасниками мережі.

Криптовалюта не підходить для здійснення платежів, якщо тільки її ліквідність не забезпечена тими, хто розглядає її як засіб збереження вартості. З ростом ліквідності ймовірність того, що одна транзакція сильно вплине на ціну активу, зменшується, як зменшується і волатильність.

Більш захищена платіжна система буде розроблена саме на основі високоліквідного активу.