Як йде мова у листі, дохід, отриманий з джерел за межами України, (іноземний дохід) – це будь-який дохід, отриманий резидентами, в т. ч. від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи і дивіденди.

Для доходів у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційними сертифікатами, корпоративними правами, нарахованих нерезидентами, ІСІ та суб'єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, встановлюється ставка податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) у розмірі 9%.

Також, ці доходи є об'єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.

У той же час при нарахуванні (отриманні) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Нацбанку, що діє на момент нарахування (отримання) даних доходів (п. 164.4 ПКУ).

Таким чином, у разі отримання в 2017 році платником податків – фізичною особою – резидентом іноземних доходів (дивідендів) їх сума підлягає оподаткуванню за ставкою ПДФО в розмірі 9% і військовим збором – 1,5%.

Для того, щоб сплатити податки з дивідендів з-за кордону, його одержувачу потрібно подати річну декларацію про майновий стан і доходи (пп. 170.11.1 ПКУ).