Регулятори розвинених країн постійно піднімають питання контролю за криптовалютою. Одні, як, наприклад, японський Центробанк, визнали їх повноцінним платіжним інструментом та навіть збираються випускати свою криптовалюту.

Інші, як влада Китаю та Росії, обмежують обіг криптовалют в країні. Проте, від ідеї випуску національної криптовалюти все одно не відмовляються.

В Україні поки не вирішили, як поставитися до нового явища. У серпні цього року заступник голови НБУ Олег Чурій заявив, що биткоін не має певного правового статусу в Україні. Щоб внести ясність в це питання, Нацбанк навіть залучив Мінфін, ГФС, Державну службу фінансового моніторингу, Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку, а також Нацкомфінпослуг. Але навіть спільними зусиллями через майже три місяці чиновники так й не змогли вирішити цю проблему. Скільки їм на це знадобиться часу - невідомо.

На допомогу чиновникам вирішили прийти депутати. На початку жовтня вони подали два законопроекти. Автори першого документа запропонували визнати криптовалюту предметом міна, другого - фінансовим активом.

Жоден з варіантів на Інститутській не підтримали. Але свій так й не запропонували. Регулятор лише знову підкреслив, що у криптовалюти немає ніякого легального статусу в Україні, та закликав усіх бути з ними дуже обережними, оскільки вони несуть в собі величезні ризики. Але це не заважає депутатам піаритися на темі криптовалюти та навіть проводити виставки по цій темі в коридорах Верховної Ради.

Тим часом, найвідоміша криптовалюта у світі - біткоін - мало не щодня б'є цінові рекорди та вже взяла «бар'єр» в $7000. Цілком ймовірно, що це не межа. За даними CoinCap, сьогодні вранці один біткоін коштував уже $7381.

Через біткоін та інші криптовалюти, світ буквально розділився на два табори. Одні переконані, що криптовалюта - бульбашка, яка скоро лопне, через що постраждає багато людей. Інші вважають, що за криптовалютою майбутнє та цілком підтримують їх розвиток.

Тому «Мінфін» вирішив дізнатися у своїх читачів, як вони ставляться до криптовалют. Висловити свою думку можна за допомогою невеликого опитування. Для цього доведеться увійти в обліковий запис Google. Це вимушений захід, щоб обмежити проходження опитування одним й тим же користувачем кілька разів. Незабаром «Мінфін» опублікує результати дослідження в інтерактивних діаграмах.