Сергей Фурса
специалист отдела продаж долговых ценных бумаг Dragon Capital

У Саудівській Аравії місцевий принц, який розвинув бурхливу активність при ще живій королеві, надивився на досвід китайського товариша Сі по зміцненню влади і вирішив повторити. Тим більше, часи нині не ті, просто взяти всіх суперників і отруїти, вже не можна, як і кинути їх до в'язниці, оголосивши шайтанами. Довелося позичати передовий досвід. І якщо Сі 5 років під виглядом боротьби з корупцією зміцнював свою владу (звичайно ж, для проведення реформ), то принц впорався за одну ніч.

Правда, часи все ж інші, і всіх корупціонерів-мільярдерів кинули за ґрати в Рітц, але теж неприємно. А потім ще принц ім'ям короля вирішив конфіскувати $800 млрд. корупціонерів. Теж на реформи. І наостанок, як вишенька на торті, Саудівська Аравія майже почала воювати. В принципі, вони давно хочуть повоювати з Іраном, а тепер і привід підвернувся. Адже ніщо так добре не зміцнює владу як війна. Але оскільки прямо з Іраном воювати не хочеться, стрьомно, як і самому Ірану, не виключено, що вирішувати повоювати в Лівані, звідки якраз втік прем'єр-міністр і звідки вже порадити поїхати всім громадянам Саудівської Аравії. А наостанок по всіх інформаційних каналах світу пробігла новина, що в найближчі дні король передасть владу спадкоємцю принцу, який і розгорнув таку бурхливу активність.

І нехай всі ці події, швидше за все, стали наслідком падіння ціни на нафту, коли ресурсів в арабській казці стало різко не вистачати, але самі вони підштовхнули чорне золото вгору. Все ж таки, війна на Близькому Сході, в будь-якій формі, ніколи не сприяла спокою нафтових котирувань. Брент дотягнувся майже до $64 за барель, максимум за останні пару років, радуючи обрані країни-бензоколонки і їх фондові ринки. У той же час, американські майданчики незначно знизилися. Індекс S&P500 закрився в четвер на позначці в 2584 пунктів. 

І на ринках, що розвиваються — хвилююче. У деяких регіонах проявилися проблеми, змусивши інвесторів трохи розвантажити свої портфелі, в тому числі і в українських єврооблігаціях. І звичайно ж не додає впевненість інвесторам, чиї інтереси зосереджені в не самих стабільних країнах, історія з Венесуелою. До сюрпризу з реструктуризацією, яку чекали, але не зараз, додався той факт, що головним переговірником Мадуро призначив товариша, що знаходиться під санкціями, та ще й є наркобароном за сумісництвом (напевно, він просто дуже добре вміє вести переговори). Така ось у них в Венесуелі сувора популістська реальність. 

Так чи інакше, ціни падали, в тому числі, і на українські єврооблігації. Правда, трохи, залишивши прибутковості в цілому в діапазоні 5,0% -7,5% по суверенним паперам.

А в Україні депутати примудрилися знову зробити щось корисне, проголосувавши закон про приватизацію. Закон хороший, шкода, правда, проголосували тільки в першому читанні, адже до другого ще й дожити треба, та й депутати можуть будь-який, навіть найкращий закон, споганити своїми правками. Але і закон хороший, і для співпраці з МВФ корисний.

Паралельно з цим, весь тиждень зміцнювалася гривня. Що в принципі не властиво національній валюті в осінній період. В результаті, курс дійшов до 26,55, а Нацбанк купив більше 100 мільйонів доларів. Шкода, правда, що в інформаційній площині це залишилося майже непоміченим. Біда з гривнею, що про неї говорять тільки тоді, коли вона падає. Як про біткоіни згадують тільки в моменти, коли він росте.

Радує і різке зниження інфляції в жовтні. Як з давньою історією — я тебе породив, я тебе і вб'ю —допомогло зниження цін на овочі, які до цього тягнули ціни вгору. І, звичайно ж, допомагає висока база порівняння минулого року, коли зростання тарифів загнало показник інфляції в небеса. У підсумку, рік до року інфляція знизилася до 14% з невеликим, і тепер шанси досягти цільового рівня 12,5% за підсумками року цілком адекватні.

Зате аукціон Мінфіну вперше за довгий час завершився безрезультатно. Судячи з усього, на аукціон не прийшов ніхто з іноземців, а задовольняти мізерний обсяг у 10 млн гривень за більш високого рівня уряд не захотів. При цьому, в даний момент інтерес іноземних гравців до внутрішнього боргу навіть в рази більше, ніж до ринку єврооблігацій. Там-то вже все виросло давно. А на даному етапі економічного циклу інвестори активно готові входити і у внутрішню валюту. Приклад Єгипту, який залучив $18 млрд в свій внутрішній борг, показовий. Це, на секундочку, розмір всіх резервів України на даний момент. Але в Єгипет легко увійти і досить легко втекти, а ось щоб купити щось в українській гривні, інвесторам треба пройти 9 кіл пекла. І ми в черговий раз можемо пропустити вечірку. Невелика надія є на закон про номінального утримувача, який може спростити доступ до нашого внутрішнього ринку для глобальних гравців, і вже поданий до парламенту. І хто знає, може на хвилі бажання творити корисні справи, депутати проголосують і за нього.