Головним фактором, що впливає на такий розвиток подій є дуже низька ліквідність в банківській системі. Коррахунки банків на ранок 10 листопада обвалилися ще на 1,4 млрд — до 36,8 млрд гривень.

Це посадило систему на голодний гривневий «паек». Виконання банками нормативу обов'язкового резервування на коррахунку в НБУ у багатьох банків під питанням. За порушення цієї вимоги Нацбанку — фінустановам загрожують штрафи і часткове «відлучення» від валютного ринку.

Це змушує банки продавати свою валютну позицію для покриття гривневого дефіциту. Клієнтам також не до скупки валюти — тривають податкові розрахунки за результатами кварталу і залишки на рахунках тануть. Компанії змушені активно заводити і продавати валюту, щоб закривати свої виробничі потреби в обігових коштах.

Відсутність гривневого ресурсу для маневру виводить з гри «на підвищення» і спекулянтів. Вони продовжать працювати зараз тільки в режимі «в дві сторони» і намагатимуться обвалювати курс.

Готівковий ринок теж поки грає на зміцнення гривні, орієнтуючись на тренд міжбанку. Падіння котирувань в обмінниках психологічно заспокоюють девальваційні настрої населення.

Все це буде допомагати гривні. Згідно із прогнозами «Мінфіну» на сьогодні очікується подальше зниження котирувань долара — в межах коридору 26,50-26,56 гривень з можливим «пробоєм» рівня в 26,50 гривень. Якщо це станеться сьогодні — долар може почати обвалюватися до нового рівня в 26,35-26,40 гривень на початку наступного тижня.

Обсяг операцій в п'ятницю дещо знизиться за рахунок фактора закінчення тижня — до 260-310 млн доларів при здійсненні до 420-460 угод.

Ймовірність виходу Нацбанку з черговою інтервенцією по викупу надлишку долара дуже велика — гривні у клієнтів практично немає і регулятор може собі дозволити спокійно «затарюватися» валютою.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Долар в більшості обмінників знову подешевшав.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,48-26,67 і продаж 26,69-26,87 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 26,62-26,73 гривень та продаж 26,79-26,82 гривень.

Про тенденції на торгах за 9 листопада можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У п'ятницю на думку читачів «Мінфіну» перспективи офіційного курсу гривні знову поліпшилися. 56% опитаних вважають, що курс НБУ надовго залишиться нижче 26,75 гривень. 44% поки розраховують на те, що він скоро повернеться до рівня вище 26,76 гривень.

За ринковим курсом думки опитаних приблизно такі ж — із загальним позитивом для національної валюти. 55% впевнені в збереженні котирувань на міжбанку нижче рівня 26,75 гривень, 45% респондентів — все ж припускають його повернення до позначки вище 26,76 гривень.

Так як котирування долара продовжили падіння на міжбанку — «Мінфін» з великим задоволенням змінив з понеділка шкалу опитувальника, встановивши основний поріг на рівні в 26,50 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber