Що стосується України, то новим, дуже точним і головне — реалістичним об'єктом для порівняння для неї стала Греція. Чому — в своєму блозі на НЧ написав викладач Единбурзької бізнес-школи Іван Компан. «Мінфін» скоротив.

Схожих рис у нас з греками чимало. Такі ж душевні, відкриті, гостинні люди, які не в змозі пережити сусідських успіхів і завжди пояснюють їх крадіжкою, хабарництвом та іншими непорядними вчинками. Точно так же вважають великою дурістю платити податки, чекають допомоги від держави і нікому не вірять. Ну, а які люди, така і влада, як же по-іншому?

Простий приклад. У жовтні 2009 року грецький уряд оцінював бюджетний дефіцит на рівні 3.7%, але через два тижні ця оцінка зросла більше, ніж утричі - до 12.5%, а в реальності досягла цілих 14%. Як виявилося, діра в пенсійному фонді склала не $300 мільйонів, а $ 1.1 млрд. Кілька міністерств примудрилися заснувати урядові програми, невраховані на балансі уряду, але які справно їм фінансувалися. В результаті, дефіцит в $7 млрд перетворився на $30 млрд за якісь кілька тижнів. Ось це розмах. І рішення проблем, що у нас, що в них однакове — МВФ і борг, борг, борг.

Читайте також: Інфляція зірвалася з ланцюга

Якось за «майданною» суєтою, трагічними подіями в Харкові і вибухами в Києві ми й не помітили, як НБУ взяв, та й підняв облікову ставку до 13.5%. За підручником, звичайно, все вірно, годі й казати. Тільки ось стратегія якось дивно виглядає. Всього-то менше року назад нафантазувати інфляцію на рівні 8%, ставку почали знижувати. Хотіли економіку оживити. Всі наближені і підгодовані не втомлювалися хвалити мудру політику влади, звеличуючи її інтелектуальні здібності і реформаторські таланти. Хтось із «хлопчиків» навіть захоплено вигукував, що зниження ставки — це і є та сама довгоочікувана # перемога. Дійсність, втім, виявилася суворішою і абсолютно байдужою до такого хлоп'ячого захоплення. А ось прогноз інфляції дуже швидко довелося підвищити до 9.1%. На практиці ж вийшло ще більш сумно. На тлі непрацюючої економіки, щедрої роздачі зарплат і пенсій і інших чинників інфляція злетіла аж до 16.4%. Чим не історія про греків і їх «мінливий» бюджетний дефіцит?

Читайте також: НБУ проти інфляції

Додатково до цього на підставі чисто побутових спостережень закрадається підозра, що реальний рівень інфляції може набагато випередити офіційний. Адже ми, як і греки, нікому не віримо, і інфляційні очікування у нас відрізняються від офіційних. До того ж, все залежить від того, як рахувати. Ті ж греки, щоб виконати вимоги по рівню інфляції і увійти в єврозону, в момент підрахунку замінювали в індексі дорожчі лимони на апельсини або виключали, наприклад, помідори, які несподівано подорожчали. А чим ми гірші за греків? Ми теж так можемо!

Читайте також: Інтелектуальний оргазм від Нацбанку

Підсумки дев'яти місяців сумні — економіку запустити не вдалося, а інфляція зросла. НБУ нічого і не залишалося, як підняти ставку, що власне, він і зробив на минулому тижні, керуючись підручником і заявленою раніше політикою «таргетування» інфляції. Формально, начебто, все правильно, причепитися ні до чого. Як, знову ж таки, висловився один з хлопчиків — «політично сильний крок». Шкода тільки, що кроки ці, хоч і сильні, але різноспрямовані. Як в старій пісеньці: «Крок вперед, і два назад». Хоча, зрештою, греки-то виживають, раптом і у нас вийде ...