Старт пенсійній реформі дав Закон України від 03.10.2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Він передбачив підвищення розміру пенсій для українців з 1 жовтня 2017 року. Таким чином, будуть перераховані та осучаснені всі раніше призначені пенсії за єдиними правилами обрахунку.

Обрахунок відбуватиметься за матеріалами пенсійних справ, незалежно від того, у якому році була призначена пенсія, зокрема, із використанням таких показників:

  • єдиний показник середньої зарплати за останні 3 роки (2014-2016 роки) у розмірі 3764,4 грн;
  • показник прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, що встановленний на 1 грудня 2017 року на рівні 1452 грн. 

Читайте також: Андрей Рева: пенсии пока будут пересчитывать в ручном режиме

Як повідомляє Мінсоцполітики, це гарантує суттєве підвищення пенсійного забезпечення тим громадянам, пенсії яких впродовж багатьох років не перераховувались. Осучаснення пенсій проводитиметься щороку в автоматичному режимі.

Щоправда, діяти таке автоматичне осучаснення буде тільки починаючи з 2021 року.

Повернемося у 2017 рік. Відтепер, як стверджують чиновники, усі пенсії нараховуватимуться за єдиною формулою:

РОЗМІР ПЕНСІЇ = Сз х Ікз х Кс

Де:

Сз – розмір середньої зарплати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії;

Ікз – індивідуальний коефіцієнт зарплати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески);

Кс – коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки одного року страхового стажу.

Читайте також: Пенсійна реформа: коли і як українці зможуть отримати по заслугам 

Крім того, урядовці провели комплексну підготовчу роботу, яка нібито дозволить здійснити процес осучаснення в оперативному режимі та без перебоїв, щоб кожен пенсіонер якнайшвидше отримав збільшену пенсію навіть без необхідності звернення до органів Пенсійного фонду. Тобто обіцяють, що усі перерахунки будуть проведені автоматично.

Працюючим пенсіонерам більше не будуть зменшувати пенсії на 15%. 

Так що з 1 жовтня кожен працюючий пенсіонер отримуватиме пенсію у повному розмірі.

Також в рамках пенсійної реформи скасовано усі спеціальні пенсії. Держслужбовці, депутати та інші категрії (крім суддів) будуть виходити на пенсію на загальних засадах.

Крім того, скасовано достроковий вихід на пенсію за вислугою років для представників усіх професій, крім військовослужбовців, співробітників силових органів та робітників з шкідливими умовами праці.