Минфин - Курсы валют Украины

Установить
vkopot
Володимир Копоть
Зарегистрирован:
29 октября 2019

Последний раз был на сайте:
9 февраля 2023 в 16:27
https://Monitor.Estate
10 июля 2020, 13:58

Володимир Копоть: як і чому я веду відеоблог про нерухомість

 

На початку липня відеоблогу про нерухомість Monitor Estate — 18 місяців. За цей час на каналі 91 відео, понад 2200 підписників і більше ніж 600 тисяч переглядів. Я є його автором і співзасновником компанії Monitor.Estate. Далі розповідаю для чого веду блог та чому професійні блоги потрібні українцям.

Невдачі й успіхи

Уявіть ви запустили проект, маєте команду, стартовий капітал затишний офіс, але не маєте клієнтів. Очікування, що класний продукт одразу стане популярним не справдилось. Саме тоді з’явилась ідея зробити youtube-канал про нерухомість, для того аби розширити коло своєї аудиторії.

Вже у січні 2019 ми завантажили перший промоційний ролик сервісу автоматичної перевірки Monitor.Estate. Трохи згодом почали додавати сюжети та програми з телеканалів де мене запрошували як експерта, спілкувались з фахівцями про проблеми первинної нерухомості: перевірку, нечесних забудовників. Клієнти приходили, але не з youtube. Попри те, що очікування не справдились закидати канал мені не хотілось. За 17 років юридичної практики, клієнти ставили одні й ті ж питання: як перевірити об’єкт, чи є ризики якщо забудовник не має ліцензії, на що звертати увагу в договорах, чи добудують довгобуд та десятки інших. Я зрозумів, що цієї інформації бракує і щоб мені її не повторювати сотню разів, можна записати відео. Так і змінилася мета каналу з комерційної на просвітницьку.

Блогерство поставило переді мною нові виклики: я не був ані телеведучим, ані журналістом, ані блогером, тому доводилось вчитись говорити на камеру. Розповідати так, аби відео додивились до кінця. Ми зробили регулярну рубрику — «поради юриста» — де я давав відповіді на популярні питання, які ставлять інвестори юристам, потім давав поради щодо придбання нерухомості.

Був ряд питань на які, я не міг дати відповіді: починаючи від того, як робити ремонт в новобудові закінчуючи тим, як держава буде розв'язувати проблеми постраждалих від забудовників інвесторів. Я маю свою скромну думку з багатьох питань, але не можу бути експертом у всьому, тому почали запрошувати компетентних гостей. Вийшло відео з президентом Конфедерації будівельників України Левом Парцхаладзе про те, для чого українцям іпотека та як вона може підвищити темпи будівництва, з журналісткою Вікторією Берещак говорили про те як медіа впливають на вибір інвесторів купувати чи ні ту чи іншу квартиру. Про ремонт і дизайн квартири розповідала Ольга Новікова, співзасновниця дизайн-студії Martin’s також запрошували інвесторів аби разом провести юридичний аудит новобудови.

Карантині виклики й ідеї

До карантину ми мали дві постійні рубрики: «поради юриста» та «інтерв’ю з експертами» відео виходило щочетверга. Та в умовах карантину довелось змінити підходи і час виходу. Приходило все більше питань про зміни ринку нерухомості, чи будуть з’являтись нові довгобуди, чому зупинились будівництва. Питань було більше ніж міг вмістити один відеоблог, тож я провів вебінар як працюватиме ринок в нових умовах та кілька разів робив прямі ефіри з експертами.

Хвиля питань трохи вщухла і з’явились нові ідеї: робити випуски новин з акцентом на нерухомість та огляди новобудов. Перший випуск новин був в травні — новий формат здійняв багато коментарів і обговорень, стало очевидно що подібних програм бракує і рубрику варто робити на регулярній основі.

В червні ми запустили спільний відеопроект «Перевірка новобудов» з Нерухомі, де робимо огляд проблемних новобудов столиці. В коментарі почали приходити боти й дискредитувати нашу роботу, емоційними коментарями, безпідставними закидами. Реагувати на них складно, проте їх наявність доводить що ця тема мало обговорювана в медійному середовищі й потрібно продовжувати.

Зараз відео виходять щотижня, є кілька постійних рубрик які планую і надалі розвивати:

  • поради юриста: як купити, перевірити, знайти, убезпечити себе від шахрайств з нерухомістю;

  • інтерв'ю з експертами: ми обираємо гостей, так аби вони були цікаві майбутнім інвесторам, це провідні фахівці з різних галузей як наприклад, містобудування, юриспруденція, консультанти та продавці нерухомості, постраждалі інвестори та громадські активісти, що борються за свої права;

  • перевірені новобудови: вибираємо проблемні новобудови, об'єкти з сумною історією, або комплекси з «типовими проблемами» й розповідаємо, які є ризики для інвестора;

  • новини нерухомості: збираємо цікаві історії з ринку нерухомості, які трапились за тиждень і розповідаємо про них з юридичної точки зору і коментарями.

Думаю залишити формат одного відео на тиждень. По перше, глядачі звикли бачити відео щочетверга, по друге, це досить виснажлива робота: збирати матеріали, готувати випуск, домовлятись з гостями та відеооператорами.

Чому експертні блоги потрібні

Спершу я не усвідомлював для чого мені відеоблог, адже він не виправдав, свого комерційного значення. Коли з’явились перші вдячні коментарі інвесторів, це були люди які шукали достовірну інформацію про новобудови, які цікавляться ринком нерухомості й змінами в будівельній галузі зрозумів, що роблю потрібну справу.

На сьогодні відсутні незалежні україномовні відео-канали, які розповідали б, як працює ринок насправді. Журналісти піднімають хвилю обговорень на будівельну тематику після того, як місцева рада видасть містобудівні умови й обмеження на заповідну територію і громадські активісти підуть протестувати, або будуть протестувати постраждалі інвестори. В будівельній галузі є безліч проблем про які не говорять, які замовчують, які потребують фахових дискусій не після пікетів і протестів, а завчасно аби попередити.

На жаль, зараз в Україні інтереси інвесторів захищають самі інвестори, тому подібні блоги потрібні. Блоги, де простими словами пояснюють складні речі, де можна знайти все в одному місці й на вузьку тему, де можна спровокувати обговорення, де можна знайти однодумців. Відеоблог про нерухомість Monitor Estate є таким. Моя компетентність і особиста зацікавленість в темі, об’єктивність в оцінці — сформувала обізнане середовище. Люди це цінують, їм це подобається і я сам отримую задоволення знімаючи відео.

Іноді з youtube приходять клієнти, іноді глядачі рекомендують сервіс, але ці можливості — приємні доповнення до того, що я роблю. Блог — це найефективніший спосіб ділитись думками й спробувати змінити підходити до вирішення, або недопущення проблем, хоча б, невеликої групи людей.

Якщо ви ще не підписались на Monitor Estate підпишіться і порекомендуйте друзям

Просмотров: 452, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии - 2

+
0
Vasia42
Vasia42
10 июля 2020, 15:04
#
Цікаво.....
+
0
Володимир Копоть
Володимир Копоть
11 июля 2020, 9:16
#
Дякую))
Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться