Минфин - Курсы валют Украины

Установить
Serginvest
Serginvest
Зарегистрирован:
16 января 2012

Последний раз был на сайте:
11 октября 2023 в 21:22
6 февраля 2013, 10:36

Піраміди фондового ринку

Все на світі боїться часу, але час боїться пірамід.

Арабське прислів'я

Що спільного може бути між керівником на фінансовому ринку і єгипетським фараоном? Керуючий теж може будувати піраміди! Тільки піраміди будуть фінансові. Не ті піраміди, які МММ, а інші. Але суть від цього не змінюється. Фінансовим пірамідам на відміну від єгипетських судилося розвалюватися, а не стояти тисячоліттями на подив людям.

Я читав історію про одного чоловіка, який спочатку добре заробив, а потім все спустив завдяки будівництву пірамід.

У 1995 році він продавав ф'ючерс на долар, коли той падав. Він правильно визначив довгостроковий тренд і намагався використовувати це по максимуму. Як тільки на рахунку утворювалися додаткові суми за рахунок позитивної варіаційної маржі, він тут же продавав під них нові контракти. Він будував піраміду, постійно збільшуючи число відкритих позицій, а долар падав, приносячи йому все нові прибутки. Ця операція дозволила йому отримати дуже пристойний дохід.

Настав 1996 рік. Цей керуючий купував ф'ючерс на ДКО. Це був рік виборів. На вибори потрібні були гроші. А гроші Держава могла взяти тільки з ринку облігацій. ДКО падало. Але чим нижче воно падало, тим більше він купував контрактів. Цього разу він помилився. Але він знав, що рано чи пізно ціни підуть вгору, і купував ще і ще. Він будував піраміду, як і тоді, але в цей раз ринок грав проти нього, і замість позитивної варіаціонки приходила негативна.

Спочатку в нього були гроші, щоб не тільки покривати збитки, але і збільшувати число відкритих позицій. Але потім гроші закінчилися навіть на покриття щоденної негативної варіаційної маржі. Брокер став закривати його позиції. Через два тижні, після того як його піраміда була покрита, ринок пішов вгору. Йому не вистачило грошей всього на якихось два тижні, після того, як він будував піраміду два місяці. Він втратив все, що заробив на піраміді в 1995 році.

Йому пощастило в перший раз? Так, пощастило. Йому не пощастило в другій? Так, не пощастило. А могло пощастити? Так, могло, але тоді точно б не пощастило в третій на суму, що перевищує обидва попередніх виграши.

Це було на ф'ючерсному ринку. Але точно так же будуються піраміди і на інших ринках: валют, акцій, облігацій.

Будівельники пірамід сподіваються на диво. Хтось будує піраміди, щоб розбагатіти за один раз. Хтось щоб не упустити розворот ринку. І не важливо, що це, авантюризм як у першому випадку або некомпетентність як у другому. Важливо, що фінансова піраміда несе в собі високий ризик, тому що її починають будувати не з основи, а з вершини.

Не додавайте до збиткових позицій. Збиткові позиції треба закривати!

Не перестарайтеся, коли додаєте до прибуткових. Ви ризикуєте втратити всю піраміду навіть на незначному відкаті цін.

І взагалі, якщо ви народилися не в Єгипті кілька тисячоліть тому, навіщо вам будувати піраміди!

Джерело — Історії Інвесторів

Просмотров: 552, сегодня — 0
Следить за новыми комментариями

Комментарии

Чтобы оставить комментарий, нужно войти или зарегистрироваться